Ukrán válság

Lemondott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök

Lemondott hivataláról csütörtökön az ukrán kormányfő, a házelnök ügyvezető miniszterelnök megválasztására szólított fel.

2014.07.24 19:25MTI
Forrás: ru.wikipedia.org

"Bejelentem a lemondásom, tekintettel a parlamenti koalíció összeomlására és a kormányzati kezdeményezések akadályozására" - mondta a Julija Timosenko-féle Haza (Batykivscsina) párt 40 éves politikusa a parlamentben. Hozzátette: a törvényhozás a jelenlegi helyzetben nem tudja ellátni a munkáját. Jacenyuk döntéséhez hozzájárult, hogy előzőleg meghiúsult az energiaügyi törvény és a hadsereg finanszírozásának növelését célzó költségvetési jogszabály keresztülvitele a parlamentben. Az ukrán kormányfő "erkölcsi és etikai bűncselekménynek" nevezte azt, hogy valaki az állam sorsa elé helyezi a politikai érdeket. Jacenyuk ezzel a népszerűtlen törvények megszavazásának elutasítására utalt.

"Ami ma a parlamentben történt, annak nagyon bonyolult, ha nem drámai következményei lesznek az országra nézve" - vélekedett Jacenyuk. Figyelmeztetett, hogy nincs pénz a fizetésekre, a hadseregre, a páncélozott szállító járművekre.

Az "Európai választás" elnevezésű hárompárti kormánykoalíció, amely február vége óta volt hatalmon, csütörtökön bomlott fel. Délelőtt jelentette be a szövetségből való kilépését a Vitalij Klicsko kijevi polgármester vezette Ütés (UDAR) és az Oleh Tyahnibok-féle nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt, hogy ezáltal lehetővé tegyék a Nyugat-barát Petro Porosenko államfőnek a jelenlegi parlament feloszlatását és előre hozott parlamenti választások kiírását. A voksolás lehetséges időpontjaként október 26-át említették.

Porosenko üdvözölte Jacenyuk lépését, amelynek révén meg lehet valósítani egy teljes politikai hatalomváltást a súlyos válsággal küzdő kelet-európai országban. Az ukrán elnök egyúttal bírálta a kormánykoalíció felbomlását, amely egy súlyos gazdasági válság közepette és a hadsereg szeparatisták ellen folytatott kelet-ukrajnai harcai ellenére ment végbe.

Olekszandr Turcsinov házelnök csütörtökön felszólította a képviselőket, hogy kezdjenek konzultációkat egy ügyvezető miniszterelnök kinevezéséről.

Ugyanakkor az Ütés párt egyik képviselője, Pavlo Rozenko újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy nem lesz elég képviselő Jacenyuk lemondásának elfogadásához.

"Csak a Legfelsőbb Tanácsnak (parlamentnek) van joga megerősíteni vagy elutasítani a miniszterelnök bejelentését, de a parlamentben nincs meg az ehhez szükséges többség" - mondta a képviselő. Rámutatott: a lemondás elfogadásához legkevesebb 226 szavazatra lenne szükség a 450 tagú ukrán parlamentben, de ez hiányzik és hiányozni is fog. Ezért ügyvezető miniszterelnökről beszélni szerinte üres szólam. "A kormány dolgozik, és teljesíti kötelezettségeit" - jelentette ki.

Több képviselő úgy véli, hogy a Jacenyuk-kormány legalább novemberig működni fog. Előrejelzésük szerint Porosenko augusztus 25-26-án fogja bejelenteni a jelenlegi parlament feloszlatását és az előre hozott választásokat, amelyek valószínű időpontja október 26-ika.

"A törvény értelmében egy hónap áll rendelkezésre új kormánykoalíció létrehozására, az elnök csak ezután oszlathatja fel a parlamentet" - mondta az orosz hírügynökségnek az egyik képviselő. Hozzátette, hogy ilyen koalíció nem fog létrejönni, mert a parlamenti frakciók többsége és Porosenko is az előre hozott választások híve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.