Rájár a rúd a légiközlekedésre

Niger felett lezuhant az algériai repülő

Egy algériai televízió értesülése szerint Niger felett lezuhant az az utasszállító repülőgép, amely Burkina Faso fővárosából indult Algírba csütörtökön hajnalban, útközben azonban nyoma veszett.

2014.07.24 14:15MTI
freedigitalphotos.net/num_skyman

Az en-Nahar televízió hivatalosan nem megerősített értesülése szerint az Air Algérie légitársaság által üzemeltetett járat azután zuhant le, hogy elhagyta Niger fővárosának, Niamey-nek a légterét.

Az Air Algérie AH 5017-es számú járatával megszakadt a légi irányítás kapcsolata mintegy 50 perccel azután, hogy a gép felszállt Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Algériai repülőtéri illetékesek azt mondták, Mali felett létesítettek utoljára kapcsolatot a repülővel.

A repülőn 110 utas és 6 fős személyzet tartózkodott. A személyzet tagjai spanyol állampolgárok, az utasok között sok a francia.

Az eltűnt repülőt ugyan az algériai légitársaság üzemelteti, de a gép tulajdonosa a Swiftair nevű spanyol magáncég. A gép típusát az algériai légitársaság Airbus A320-asként említi, a spanyol vállalat ugyanakkor MD-83-asról beszél.

Az 1947-óta működő Air Algerie Algéria nemzeti légitársasága, az algíri Houari Boumediene repülőtérről 69 célállomásra üzemeltet járatokat. Flottája 43 gépből áll, de ezek között nem szerepel az Airbus A320-as: a társaság regionális, turbólégcsavaros ATR 72-eseket, Boeing 737-eseket, valamint 767-eseket és Airbus A330-asokat üzemeltet.

A Swiftair egy madridi székhelyű 1986-óta működő légitársaság, amely menetrend szerinti és charter járatokat üzemeltet Európába, Észak-Afrikába és a Közel-Keletre. Utasszállító gépeik között szintén szerepel az Airbus A320-as típusa, ATR-eket és McDonell Douglas MD-83-asokat üzemeltet.

Az MD-83-as a McDonell Douglas és a Boeing közös fejlesztésű keskenytörzsű sugárhajtású gépe, amely 1984-ben szállt fel először és 1985-ben az Alaska Airlines vette át az első példányt. Az utolsó darabot az azóta megszűnt TWA (Trans World Airlines) vette flottájába 1999-ben. Az MD-80-as sorozat legsikeresebb típusa volt, összesen 265-öt gyártottak belőle. A Wikipedia szerint 2013 februárjáig 61 balesetben volt érintett a típus.

Konfigurációtól függően az MD-83-asok 130-172 utas szállítására alkalmasak, meghajtásáról a Pratt & Whittney hajtóművei gondoskodnak, szárnyfesztávolsága 32 méter, magassága 9 méter, hosszúsága 45 méter, maximális felszállósúlya 72 tonna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.