Veszélyben a nyugalom félszigete?

Terrorfenyegetettség Norvégiában!

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be a skandináv ország azután, hogy megbízható forrásból értesülést kapott egy küszöbön álló, lehetséges terrortámadásról.

2014.07.24 13:35MTI
Norvég idill, a terror árnyékában?

A norvég hírszerzés (PST) nemrégiben jutott olyan értesülések birtokába, miszerint szíriai kapcsolatokkal rendelkező iszlamista fegyveresek terrorakciót szándékoznak elkövetni Norvégiában.

Marie Benedicte Bjoernland, a PST vezetője elmondta, hogy egy külföldi partnertől kapott információk szerint a támadás "napok kérdése". A terrorakció célpontja, elkövetésének módja és pontos időzítése nem ismert.

A PST legutóbbi jelentése szerint mintegy 50 ember utazott Norvégiából Szíriába, hogy ott harcoljon. Ezeknek az emberek a fele már visszatért - mondta Bjoernland, aki elzárkózott további információk közlésétől.

Andres Anundsen igazságügyi és közbiztonsági miniszter a lakosságot éberségre szólította fel. Hangsúlyozta: "konkrét a fenyegetés Norvégia ellen, intézkedéseket hoztak, hogy szembeszálljanak ezzel a veszéllyel".

A biztonsági intézkedések szigorításának jegyében növelték a fegyveres rendőrök jelenlétét a pályaudvarokon, repülőtereken, felfüggesztették a szabadságolásokat, valamint riadókészültségbe helyezték a légi eszközöket.

A PST éves jelentésében úgy vélte, hogy a szíriai háborús konfliktus miatt megnövekedett Norvégia fenyegetettsége.

A fenyegetettség realitását jól mutatja az idén májusban a brüsszeli zsidó múzeumban elkövetett támadás, amelyben négyen haltak meg. Az elkövető, az algériai-francia állampolgárságú Mehdi Nemmouche volt. Ő egy évet töltött Szíriában, ahol a gyanú szerint a legszélsőségesebb és legerőszakosabb iszlamista csoportok soraiban harcolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.