Mi történhetett?

Megszakadt a kapcsolat egy algériai utasszállítóval Afrika felett

Az AH 5017-es számú járaton 110 utas és 6 fős személyzet tartózkodott.

2014.07.24 12:04MTI
freedigitalphotos.net/num_skyman

Megszakadt a kapcsolat egy algériai utasszállító repülőgéppel csütörtökön Afrika felett ötven perccel a gép felszállása után - közölte az Air Algérie algériai légitársaság órákkal azt követően, hogy "eltűnt" a gép a fegyveres konfliktus dúlta Mali légterében.

Az AH 5017-es számú járaton 110 utas és 6 fős személyzet tartózkodott. Az utasok között több ország állampolgárai vannak. A járat Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból indult Algírba közép-európai idő szerint éjjel 2 óra 17 perckor és hajnali 6 óra 10 perckor kellett volna leszállnia Algéria fővárosában.

Mindkét fővárosban mentőalakulatot helyeztek készültségbe. Az eltűnt repülőt ugyan az algériai légitársaság üzemelteti, de a gép tulajdonosa a Swiftair nevű spanyol magáncég. Utóbbi megerősítette a repülőgép eltűnésének hírét és azt is, hogy 116-an voltak a járaton.

A gép típusát az algériai légitársaság Airbus A320-asként említi, a spanyol vállalat ugyanakkor MD-83-asról beszél. Burkina Faso és Algéria között Malin át vezet a legrövidebb légi út.

Egy neve elhallgatását kérő algériai illetékes közlése szerint a repülőgép már nem volt messze az algériai határtól, amikor a légi irányítás arra kérte a pilótákat, hogy térjenek le az útvonalról a rossz látási viszonyok miatt, illetve, hogy elkerüljenek egy ütközést egy Algírból Bamakóba tartó repülővel.

Egy magas rangú francia katonatiszt közölte: nem valószínű, hogy a Maliban harcoló lázadók rendelkeznének olyan fegyverrel, amellyel utazási magasságban le tudnának lőni egy repülőgépet. A francia hadsereg tavaly januárban vonult be Maliba, hogy megállítsa az iszlamista fegyveresek előretörését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.