Németországban

Nem lehet őrizetbe venni a kitoloncolásra váró menedékkérőket

Nem lehet a szökés veszélyére hivatkozva őrizetbe venni menedékkérő személyeket Németországban, mielőtt kitoloncolják őket egy uniós tagállamba.

2014.07.24 06:30MTI
Forrás: Wikipedia

A német legfelsőbb bíróság (BGH) egy pakisztáni menekült ügyében járt el, akit a német hatóságok Magyarországra akartak toloncolni, mert ott érkezett az Európai Unióba, és ezért a vonatkozó szabály alapján ott kell menekültstátuszt kérnie.

A kitoloncolás előtt az intézkedés meghiúsítása, szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva őrizetbe vették, amiért a pakisztáni férfi bírósághoz fordult. Az ügy végül a legfelsőbb bíróság elé került, amely arra a megállapításra jutott, hogy nincs jogalapja az ilyen intézkedésnek, és az őrizetbe vételt elrendelő határozat megsértette a felperes szabadságát. A bírói határozat a kitoloncolást nem akadályozza.

A BGH szerint általános gyakorlat Németországban a menedékkérők őrizetben tartása a kitoloncolás előtt, ez azonban szabálytalan, mert nem fér össze a szökés veszélyéről alkotott meghatározással, amely a vonatkozó, idén hatályba lépett úgynevezett Dublin III uniós rendeletben szerepel. E szerint a szökés veszélye "konkrét esetben, jogszabály által meghatározott tárgyilagos kritériumokon alapuló indokok megléte", amelyek alapján feltételezhető, hogy az eljárás hatálya alá tartozó személy megszökhet. Németországban viszont még alkottak jogszabályt ezekről a kritériumokról, ezért nincs jogalap az úgynevezett átadási célú őrizet elrendelésére.

A pakisztáni menedékkérő ügyében hozott ítélet rövid időn belül a második magyarországi vonatkozású német menekültügyi bírósági ítélet. A stuttgarti közigazgatási bíróság egy július közepén nyilvánosságra hozott ítéletében megtiltotta egy iráni menedékkérő átadását a magyar hatóságoknak, azt állítva, hogy Magyarország nem tartja be a menekültek ellátására vonatkozó uniós követelményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.