Ukrán válság

Merkel gyorsan bevezetné az oroszok elleni új szankciókat

A legutóbbi moszkvai megnyilatkozások sem utalnak arra, hogy az orosz vezetés támogatná a maláj utasszállító tragédiája okainak feltárását.

2014.07.23 18:12MTI
Forrás: youtube.com

Angela Merkel német kancellár szerint gyorsan be kell vezetni az újabb gazdasági szankciókat Oroszország ellen, mert a legutóbbi moszkvai megnyilatkozások sem utalnak arra, hogy az orosz vezetés támogatná a maláj utasszállító tragédiája okainak feltárását és az ukrán válság békés rendezését.

Georg Streiter helyettes kormányszóvivő szerdai berlini tájékoztatóján a szabadságon lévő kancellár helyzetértékelését ismertetve hangsúlyozta, hogy Moszkva nem érdekelt a maláj gép ügyének feltárásában, és nem használja fel kellőképpen a befolyását a részben orosz titkosszolgálati emberek vezette délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok megfékezése érdekében.

Merkel ezért támogatja az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán elhatározott lépéseket, és sürgeti a gazdasági szankciók mielőbbi bevezetését - mondta Streiter.

Hozzátette: Németország továbbra is azt akarja elérni, hogy legyen fegyverszünet az ukrajnai válsággócokban és kezdjék el megvalósítani Petro Porosenko államfő béketervét.

Azzal a német politikában szerdán megindult vitával kapcsolatban, hogy el kell-e venni az ukrán válság miatt Oroszországtól a következő labdarúgó világbajnokság rendezési jogát, a helyettes kormányszóvivő azt mondta, hogy az ügy nem tartozik a német kormány hatáskörébe, a tornáig pedig még hátra van négy év, és a berlini vezetésnek "sürgősebb dolgai vannak".

A külügyminisztérium szóvivője élésen bírálta Oroszországot. Moszkva "sokat ígért, de semmit sem teljesített. Ebből most már elég" - mondta a szóvivő, kiemelve, hogy az új szankciók azt üzenik az orosz vezetésnek, hogy "eddig, és ne tovább".

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata múlt csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember - közöttük 193 holland állampolgár - életét vesztette. Kijev és a nyugati országok szerint a Moszkva-barát lázadók lőtték le a gépet egy, Oroszországtól beszerzett Buk típusú föld-levegő rakétával. Oroszország és a szakadárok ezt cáfolják, és az ukrán hadseregre próbálják hárítani a felelősséget a történtekért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.