Legalábbis az ukránok szerint

Az orosz védelmi miniszter irányítja a fegyverszállításokat a szakadároknak?

Jelenleg ellenőrzik azt az értesülést, amely alapján személyesen Sojgu egyeztetett Buk-1 típusú légvédelmi rakétarendszer átadásáról a szakadároknak.

2014.07.23 16:28MTI

Kijevnek állítólag bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter irányítja közvetlenül a kelet-ukrajnai szakadárok ellátását fegyverekkel, s egyben ő irányítja a különböző szakadár fegyveres alakulatok tevékenységét is.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerdai kijevi sajtótájékoztatóján belügyi értesülésekre hivatkozva azt állította, hogy korábban a szakadárok egyes csoportjait az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) irányította, más alakulataikat pedig az orosz vezérkar hírszerzése. Ez azonban - mondta Herascsenko - nem bizonyult hatékonynak, ezért Moszkvában úgy döntöttek, hogy a védelmi miniszter tartsa ellenőrzése alatt valamennyi szeparatista alakulat tevékenységét és a fegyverszállításokat is.

A tanácsadó közlése szerint jelenleg ellenőrzi azt az értesülést, amely alapján személyesen Sojgu egyeztetett Buk-1 típusú légvédelmi rakétarendszer átadásáról a szakadároknak, hogy azzal ukrán repülőgépeket lőhessenek le. Kijev feltételezése szerint a múlt csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállítót is Buk típusú rakétával találták el szeparatista fegyveresek.

Herascsenko kijelentette, hogy ukrán területen bevetésre kerülő harckocsik személyzetének Oroszországban történő kiképzésében is ellenőrző szerepet játszik az orosz védelmi miniszter.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány szerdai ülésén jelentette be, hogy Ukrajna szankciókat vezet be azon orosz állampolgárokkal és vállalatokkal szemben, akik (illetve amelyek) támogatják a Kijev által "terroristáknak" tartott kelet-ukrajnai szakadárokat.

A belügyi tanácsadó szerint az orosz védelmi miniszter egyike azon tisztségviselőknek, akiket büntetőintézkedésekkel kell sújtania az ukrán vezetésnek.

A belügyminisztérium honlapján nyilvánosságra hozott közlemény szerint a tárca büntetőeljárást is indított az orosz védelmi miniszter ellen "terroristákkal való együttműködés" gyanújával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.