Vihar tombolt

Brutális tájfun sújtotta Tajvant, most Kínába tart

Heves esők és erős széllökések kíséretében nagy erejű tájfun csapott le Tajvanra szerdán, a rendkívüli időjárás miatt szinte megállt az élet, egy ember meghalt, számottevő károk keletkeztek.

2014.07.23 07:59MTI
youtube.com

A Matmo tájfun a trópusi viharok erősségének mérésére bevezetett ötfokozatú skálán a kettes szintet érte el. Az óránkénti 155 kilométeres széllökésekkel érkező ciklon hajnalban érkezett - közölte a helyi meteorológiai intézet.

Tajvan északi részén egy ember meghalt, aki a farmján medencébe zuhant. Egy turista eltűnt, miután a tengerparton fényképeket készített.

A tajvani hadsereg az áradásoktól tartva megkezdte a homokzsákok kiosztását. A szakértők szerint a trópusi vihar északra, Kína felé tart a nap folyamán.

A Matmo egy héttel azután jelent meg, hogy előtte a Rammasun tájfun söpört végig a Fülöp-szigeteken, ahol 97-en haltak meg. Kínában 46-an vesztették életüket, 25 ember pedig eltűnt. Vietnamban huszonheten meghaltak, többen eltűntek. A kínai meteorológiai intézet jelentése szerint 1973 óta a Rammasun volt a leghevesebb trópusi vihar, amely Kína déli részére csapott le.

Dél-Kínában az évnek ebben az időszakában gyakoriak a trópusi viharok, amelyek a felmelegedő nyílt vizekből merítik erejüket, majd a keletkező csapadékot a szárazföld felett lezúdítják, áradásokat és földcsuszamlásokat okozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.