Gáza

Több mint százezer palesztin menekült - rakéták iskolákban is?

Több mint százezer palesztin kényszerült elmenekülni lakhelyéről és az ENSZ-től segítséget kérni a gázai konfliktus két héttel ezelőtti kitörése óta.

2014.07.21 22:06MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

Az ENSZ tudomása szerint meghaladta a százezret azoknak a száma, akik a világszervezet palesztin menekültekért felelős testületénél (UNRWA) kerestek menedéket. "Ez fordulópontot jelent az UNRWA számára, mivel a szervezetünknél menedéket keresők száma már kétszer akkora, mint a legutóbbi konfliktus idején, 2009-ben volt" - mondta az UNRWA szóvivője, Christopher Gunness.

A szóvivő azt is bejelentette, hogy az UNRWA a menekültáradat miatt 69 új menhelyet nyitott Gázában. A két hete tartó izraeli offenzívában eddig több mint 570 palesztin vesztette életét és 3350-en megsebesültek. Korábban a palesztin hatóságok kétszázezer menekültről beszéltek. Az UNRWA arra szólította fel a harcoló feleket, hogy tartsák be a nemzetközi jogot, különösképpen a humanitárius jogot, illetve az ENSZ tulajdonának (köztük az UNRWA menhelyeinek) sérthetetlenségét.

Ez utóbbi felszólítás vélhetően arra utal, hogy az UNRWA a múlt héten elrejtett rakétákra bukkant egyik gázai iskolájában. A szervezet elítélte a "példátlan" esetet. A nemzetközi humanitárius jog egyebek mellett előírja, hogy fegyveres konfliktusok során csak katonai célpontokat lehet megtámadni, illetve mindent meg kell tenni a civil halálesetek elkerülése érdekében. Izraelt sok bírálat éri, amiért a konfliktus áldozatainak többsége civil. Izrael ezzel szemben azt állítja, hogy a Hamász palesztin radikális szervezet élő pajzsként használja a polgári lakosságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.