Lelőtt maláj utasszállító

Kuala Lumpur kapja a fekete dobozokat

Azt is sikerült elérnie Alekszandr Borodajnál, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat.

2014.07.21 19:22MTI
Forrás: YouTube

Malajzia miniszterelnöke bejelentette hétfőn, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába. Najib Razak közölte, hogy a feketedobozokat a már Ukrajnában tartózkodó maláj szakértők kapják meg a tervek szerint még hétfőn.

Azt is sikerült elérnie Alekszandr Borodajnál, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat - mondta.

A maláj kormányfő közölte, hogy az elmúlt napokban "a színfalak mögött kapcsolatba léptek azokkal, akik a katasztrófa helyszínét felügyelik", és "nehéz és folyamatosan változó körülmények között", de végül sikerült megállapodniuk az oroszbarát felkelőkkel.

A megállapodás szerint 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkov városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át azokat. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják majd az áldozatokat., és a malajziaiakat hazaviszik.

A vonat az eddig a szakadárok által megtalált áldozatok földi maradványaival már elindult a katasztrófa helyszínéről. Arról, hogy a további holttestek sorsa mi lesz, Razak nem beszélt. A Malaysia Arlines malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépén - amely a múlt héten csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, Torez városától nem messze, az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen - 298 ember utazott, akik mindannyian életüket vesztették.

Az utasok ausztrál, holland, indonéz, kanadai, német és új-zélandi állampolgárok voltak. A maláj kormányfő hozzátette azt is, hogy "még számos lépés hátravan" a szakadárokkal kötött megállapodás végrehajtásáig, mindenesetre "Borodaj és emberei eddig együttműködtek".

Najib Razak hangsúlyozta, hogy a holttestek hazaszállítása mellett a legfontosabb a katasztrófával kapcsolatos bizonyítékok begyűjtése és biztonságba helyezése, illetve egy független vizsgálat megkezdése. Kijev szerint a szakadárok lőtték le a gépet, a szakadárok viszont azt állítják, hogy az ukrán hadsereg.

Az Egyesült Államok szerint a gépet egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak, és amelyet Oroszországtól kaptak a lázadók. Kijev korábban azzal vádolta a szakadárokat, hogy azok bizonyítékokat tüntettek el a gép becsapódásának helyszínéről.

Az oroszbarát fegyveresek csütörtök óta nem engedték, hogy nemzetközi megfigyelők és szakértők szabadon mozogjanak a helyszínen és megvizsgálják a roncsokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.