Maláj utasszállító

Cameron az Oroszország elleni szankciók szigorításáról

Az Európai Unió (EU) készen áll arra, hogy keményebb szankciókat vezessen be Oroszország ellen - szögezte le hétfőn Londonban a brit kormányfő a maláj utasszállító repülőgép kelet-ukrajnai lezuhanásával összefüggésben.

2014.07.21 18:39MTI
Fotó: Facebook/Malaysian Airlines MH17 - RIP

"Oroszországnak tudnia kell, hogy ha nem történik radikális változás a viselkedésében, akkor a tettek következnek majd" - hangsúlyozta David Cameron, hozzátéve, hogy az unió készen áll arra, hogy további intézkedéseket hozzon Moszkva ellen. A brit kormányfő - aki vasárnap telefonon egyeztetett Francois Hollande francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral - elmondta, hogy a büntetőintézkedések a védelmi szempontból kettős felhasználású, korszerű ipari eszközöket érinthetik, további részleteket azonban nem árult el. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek gondoskodnia kell arról, hogy Ukrajnában a szeparatisták teljes hozzáférést biztosítsanak a maláj utasszállító lezuhanásának helyszínéhez, egyúttal felszólította a Kremlt, hogy fejezze be a kelet-ukrajnai lázadók fegyverrel való ellátását. Egy tévébejátszásban hangsúlyozta: "Semmi szükség arra, hogy még több fegyver, még több katona lépje át a határt, és nincs szükség a szakadárok további támogatására". Amire szükség van és amiért küzdeni kell, az az ukrán területi integritás tiszteletben tartása - fogalmazott a brit kormányfő.

Cameron hétfőn kérdőre vonta Franciaországot a Mistral helikopterhordozó hajók eladására vonatkozó ügylet miatt. Újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy egy ilyen megrendelés teljesítése elképzelhetetlen lenne Nagy-Britanniában a maláj utasszállítóval történtek után.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es utasszállító gépe 298 utassal a fedélzetén július 17-én zuhant le Hrabove település közelében a kelet-ukrajnai donyecki területen. A repülőgépet feltehetően lelőtték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.