Lelőtt maláj utasszállító

Putyin a vizsgálathoz szükséges feltételek megteremtésére szólított fel

"Bizonyossággal kijelenthető, hogy amennyiben június 28-án nem újultak volna fel a harcok Ukrajna keleti részén, ez a tragédia biztosan nem történt volna meg".

2014.07.21 08:49MTI
Forrás: youtube.com

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította az ukrajnai szembenálló feleket, hogy teremtsék meg a feltételeket a maláj utasszállító repülőgép katasztrófájának teljes kivizsgálásához.

Orosz hírügynökségek idézték hétfőre virradóra Putyin felhívását, amelyben az államfő emlékeztet arra, hogy számtalanszor szólította fel a Moszkva-barát szakadárokat és Kijevet a vérontás befejezésére és a tárgyalások megkezdésére.

"Bizonyossággal kijelenthető, hogy amennyiben június 28-án nem újultak volna fel a harcok Ukrajna keleti részén, ez a tragédia biztosan nem történt volna meg" - közölte Putyin, és hozzátette, hogy ettől függetlenül ezt a tragédiát senki se használhatja fel önös politikai célokra.

"Mindent meg kell tenni a nemzetközi szakértők munkájának biztonsága érdekében a katasztrófa helyszínén" - közölte Putyin.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy már a helyszínen vizsgálódnak a Donyec-medence, Donyeck város, az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának és Malajziának a szakértői, de ez nem elegendő: a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) égisze alatt egy "teljes értékű" nemzetközi szakértői csoportnak kell vizsgálatot folytatnia.

"Mindent meg kell tenni a csoport teljes biztonsága érdekében, munkájához szavatolni kell a humanitárius folyosók létrehozását" - mondta Putyin, és fogadkozott, hogy Moszkva a maga részéről mindent megtesz annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus jelenlegi katonai szakaszából átlépjen a tárgyalásos, kizárólag diplomáciai eszközökkel zajló fázisába.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét.

Kijev szerint a gépet vélhetően egy Buk típusú légvédelmi rakétával találták el a kelet-ukrajnai szakadárok. Míg Ukrajna Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért, Moszkva és a szakadárok egyaránt tagadják, hogy közük lenne az esethez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.