Ukrán válság

Elfoglaltak - "felszabadítottak"? - egy újabb települést az ukrán katonák

Jurij Lucenko ukrán elnöki tanácsadó jelentős harci sikerekről számolt be, szerinte áttörést történt, és mindenhol támadásba lendültek a katonák.

2014.07.21 08:29MTI

Felszabadítottak egy Luhanszk melletti települést a szakadár felkelők elleni hadműveletben részt vevő ukrán katonák - jelentette hétfőre virradóra az ukrán média. Az ukrán elnök egyik tanácsadója áttörésről számolt be a "terroristák" elleni hadműveletben.

Az UNIAN hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a fegyveres erők ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében található Juvilejne települést, és kitűzték ott az ukrán lobogót. Felhívták a figyelmet arra, hogy Juvilejne elvesztésével a luhanszki "terroristáknak" - így nevezik az ukrán médiában a szakadárokat - nem lesz közvetlen közúti összeköttetésük Donyeckkel és Perevalszkkal, a település ugyanis a közöttük vezető főúton, Luhanszk tőszomszédságában van.

Az ukrán média arról is hírt adott hétfőre virradóra, hogy Jurij Lucenko ukrán elnöki tanácsadó jelentős harci sikerekről számolt be, szerinte áttörést történt, és mindenhol támadásba lendültek a katonák.

"A terrorellenes művelet minden szakaszán a deszantosok, az elitalakulatok, az önkéntesek és a Nemzeti Gárda fegyveresei elszánt támadásba lendültek. Az elmúlt napokban három részre szakítottuk az ellenséges terrorista csoportosulásokat. Elvágtuk Liszicsanykszkot Szeverodonyecktől, Luhanszk megyét Donyecktől" - mondta Lucenko a TSZN televízió Tizsdeny című vasárnap esti műsorában.

A tanácsadó szerint a katonák körbevették a szakadárokat, és készek arra, hogy befejezzék hadműveletet. Lucenko arról is beszélt, hogy a katonák harci szelleme nagy, az elmúlt héten utánpótlás érkezett hozzájuk, és megtörtént a katonai egységek átcsoportosítása.

"Lelkesedést tapasztaltam minden katonai alakulatban, mert minden egyes elfoglalt település, a terroristák előtt lezárt minden visszavonulási útvonal azt a meggyőződést táplálja, hogy már nincs sok hátra a háború befejezéséig" - mondta Lucenko.

A tanácsadó arról tájékoztatott, hogy vasárnap este a fegyveres szakadárok megpróbáltak kitörni a Luhanszk megyei Liszicsanyszk településről, de a katonák szétverték a "bűnbandát", megsemmisítették három páncélozott járművüket, és 23 fegyverest elfogtak, köztük a csoport vezetőjét is. A foglyok közül mindenki orosz állampolgár, és van köztük egy csecsen is - mondta Lucenko.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.