Török megszállás

Ciprus 40 évvel ezelőtti kettészakadására emlékeztek

A Földközi-tengeri sziget azután szakadt ketté, hogy Ciprus északi részét 1974-ben megszállta Törökország. Ankara a Görögországhoz való csatlakozást szorgalmazó görög ciprióták puccsa után rendelte el az inváziót, a ciprusi török kisebbség védelmére hivatkozva.

2014.07.20 15:49MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Ciprus negyven évvel ezelőtti kettészakítására emlékeztek vasárnap a földközi-tengeri sziget lakói: északi, török részén katonai díszszemlét tartottak, miközben a görög ciprióták lakta déli terület számos templomában a török megszállás áldozataira emlékeztek a hívők.

A görög részen hajnalban légvédelmi szirénák vészjósló hangja emlékeztetett arra, hogy negyven éve pontosan napkeltekor kezdődött a török invázió.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök ellátogatott egy temetőbe, amelyben katonák százainak földi maradványait helyezték örök nyugalomra, majd pedig beszédet mondott. Hangsúlyozta, hogy negyven év túl hosszú idő a megosztottságra, és sürgette a török ciprusiakat, hogy jószándékú nyilatkozataikon túl lépjenek is a jövőbeli egység irányában.

Az észak-ciprusi BRT televízió arról számolt be, hogy Abdullah Gül török államfő díszvendégként részt vett a török szakadár államalakulat területén rendezett évfordulós ünnepségen. Gül azt mondta, hogy a valóság talaján maradva lehetséges békekötés.

A török ciprióták vezetője, Dervis Eroglu viszont a katonai díszszemle közönségéhez intézett beszédében azt mondta, hogy a negyven évvel ezelőtti invázió olyan területet biztosított népének, amelyen az békében élhet a szigeten. Hozzátette, hogy nem köthető olyan békeszerződés, amely alávetné a görög többségnek Cipruson a török kisebbséget, és hogy Törökországnak fenn kell tartania a ciprusi török terület katonai védelmét.

A Földközi-tengeri sziget azután szakadt ketté, hogy Ciprus északi részét 1974-ben megszállta Törökország. Ankara a Görögországhoz való csatlakozást szorgalmazó görög ciprióták puccsa után rendelte el az inváziót, a ciprusi török kisebbség védelmére hivatkozva.

Kilenc évvel később egyoldalúan kikiáltották az Észak-Ciprusi Török Köztársaság, amelyet csak Ankara ismer el és amelynek fennállását a területén állomásozó több tízezer török katona szavatolja. Ciprus déli, görög része 2004-ben az Európai Unió tagja lett.

Ugyanebben az évben a ciprusi görög közösség népszavazáson elutasította az országegyesítésre kidolgozott, általuk elégtelennek tartott nemzetközi tervet. A sziget megosztottsága több szempontból is hátrányos az érintett felek számára. A helyzet megoldatlansága állandó akadályt jelent például Törökország 2005 óta húzódó uniós csatlakozási folyamatában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.