Az ukránok és a szakadárok

Lelőtt maláj utasszállító - megegyezés a holttestek elszállításáról

Az előzetes megegyezés lehetővé teszi az ukrán katasztrófavédelemnek és a nemzetközi megfigyelőknek, hogy speciális hűtővagonokban biztonságos helyre vigyék az halottakat.

2014.07.20 12:26MTI
Forrás: youtube.com

Az ukrán kormány és az oroszbarát szakadárok előzetes megállapodásra jutottak arról, hogy az ukrán hatóságok elszállíthatják a helyszínről a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító áldozatainak holttesteit. A gépet feltehetően lelőtték az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap közölte, hogy az előzetes megegyezés lehetővé teszi az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak és a nemzetközi megfigyelőknek, hogy speciális hűtővagonokban biztonságos helyre vigyék az halottakat. Azt nem árulta el, hova szállítják el az áldozatok testi maradványait.

A katasztrófavédelem egyik szóvivője azt mondta, hogy az ukrán mentőszolgálat helyszínre kirendelt 380 munkatársa eddig 196 holttestet talált meg. A munkálatokban egy búvár is részt vesz, aki egy közeli tavat kutat át. A keresést az eredeti 25 négyzetkilométernyi területről 34 négyzetkilométernyire terjesztették ki, ebből már 32 négyzetkilométert fésültek át. A katasztrófavédelem továbbra is arra panaszkodik, hogy a fegyveres szakadárok jelenléte megnehezíti a mentési munkálatokat.

Szombaton széles körben felháborodást váltottak ki azok a beszámolók, amelyek szerint a szerencsétlenül járt Malaysia Airlines utasainak oszladozó holttestei hevernek a katasztrófa környékén lévő búzamezőkön, az oroszbarát szakadárok pedig átkutatják az áldozatok személyes holmiját értékeket keresve, valamint egy általuk ellenőrzött halottasházba szállítják a halottakat, ahol maguk akarják felboncolni őket.

Andrej Purgin, az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" első miniszterelnök-helyettese vasárnap közölte, hogy garantálni fogják a nemzetközi vizsgálóbizottság biztonságát a lezuhant repülőgép roncsainak környékén, amennyiben Kijev elfogadja a tűzszüneti megállapodást. "Felkérjük Kijevet, hogy azonnal kössön megállapodást a donyecki népköztársasággal, legalább a helyszínen zajló vizsgálat idejére" - mondta Purgin.

Közben viszont a "donyecki népköztársaság kormányfője", Olekszandr Borodaj közleményt adott ki, amelyben arra kéri Dmitrij Medvegyev orosz kormányfőt, hogy küldjön Oroszországból szakembereket - katonákat, bűnügyi nyomozókat, igazságügyi kórboncnokokat és egyebeket - a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására. A kérést azzal indokolta, hogy a "népköztársaságnak" nincs elegendő szakértője a vizsgálatok elvégzésére.

Petro Porosenko ukrán elnök egy nappal korábban bejelentette: nemzetközi jogi kereseteket készít elő Kijev, amelyekkel azt kívánja elérni, hogy világszerte nyilvánítsák terrorszervezetekké a szakadárok donyecki és luhanszki úgynevezett "népköztársaságait".

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Az áldozatok között 192 holland állampolgár volt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.