Kozarac

Tömegsírban talált áldozatokat temettek újra Boszniában

Kozaracban vasárnap 283 bosnyák és egy horvát személytől vettek örök búcsút a több ezer ember részvételével megtartott gyászszertartáson.

2014.07.20 11:52MTI
Forrás: youtube.com

Elbúcsúztatták a boszniai háború egyik legnagyobb tömegsírjából kihantolt 284 áldozatot vasárnap az északnyugat-boszniai Kozaracban - számolt be a helyi sajtó az áldozatok újratemetéséről.

A településen vasárnap 283 bosnyák és egy horvát személytől vettek örök búcsút a több ezer ember részvételével megtartott gyászszertartáson, amelyet a helyi stadionban tartottak.

A tomasicai tömegsírban - amelyet 2013 őszén tártak fel az északnyugat-boszniai Prijedor térségében - tizenkét gyereket és három nőt is találtak. A legfiatalabb áldozat 13, a legidősebb pedig 77 éves volt.

Július 20-át az áldozatok emlékére gyásznappá nyilvánították az ország főleg bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban.

A boszniai főügyészség vezetésével az utóbbi tíz hónapban több mint 280, a boszniai háborúban (1992-1995) lemészárolt ember holttestét azonosítottak a több mint húsz év után feltárt tömegsírban. A főügyészség szerint Tomasicában bosnyák és horvát nemzetiségű embereket találtak, akiket 1992 nyarán szerb alakulatok gyilkoltak meg.

Tíz hónap alatt 256 ember holttestét és további 30 test maradványait exhumáltak és azonosítottak, ez a szám azonban még nem végleges, a szakemberek mintegy 1200 bosnyák és horvát személy után kutatnak a térségben. Összesen több mint 3000 négyzetméteren végeznek kutatást. A nem azonosított esetekkel együtt eddig több mint 275 teljes és 120 részleges maradványt találtak.

Szakértők szerint Bosznia-Hercegovina területén a legnagyobb olyan tömegsírról lehet szó, amelybe az etnikai tisztogatás áldozatai kerültek. A hágai Nemzetközi Törvényszék eddig 16 boszniai szerbet ítélt összesen 230 év börtönre a prijedori térségben elkövetett háborús bűnökért.

A boszniai főügyészség a jövő héten vádat emel újabb három személy ellen, mert a bizonyítékok szerint kilenc áldozat haláláért felelősek.

A boszniai háborúban 1992 és 1995 között körülbelül 100 ezer embert öltek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.