Nigériában

Boko Haram: több mint száz áldozatot követelt az újabb támadás

A Boko Haram tagjai pénteken kétszer is rátámadtak a városra, amikor a lakosok az előző merényletek áldozatait próbálták eltemetni.

2014.07.20 08:41MTI
Forrás: youtube.com

Több mint száz emberrel végzett a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet a Nigéria északkeleti részén fekvő Damboa városában, majd kitűzte fekete-fehér zászlaját a nigériai hadsereg által védtelenül hagyott településre - közölte szombaton a nigériai polgári véderők egyik szóvivője és egy jogvédő aktivista.

A szintén az afrikai ország északkeleti részén található Asira Uba térségből több száz falusi menekült el, miután a szélsőségesek megfenyegették őket - tette hozzá Abbász Gava, a nigériai polgári véderők csoportjának szóvivője.

Szombaton a damboai támadás túlélői arról számoltak be, hogy a fegyveresek aknavetőkkel és házi készítésű robbanószerkezetekkel támadtak a város lakóházaira, majd tüzet nyitottak a menekülőkre. Hozzátették, hogy a péntek hajnalban indított akcióban Damboa jelentős része leégett.

Egy jogvédő aktivista elmondta, hogy a Boko Haram tagjai pénteken kétszer is rátámadtak a városra, amikor a lakosok az előző merényletek áldozatait próbálták eltemetni. Úgy vélte, hogy a halottak száma jóval meghaladhatja a száz főt.

Damboát két hete tartja ostrom alatt az iszlamista szervezet. Korábban a nigériai hadsereg egy katonai tábort állított fel a város külterületén, sokak szerint ez válthatta ki a szélsőségesek haragját.

A nigériai védelmi minisztérium korábban azt állította, hogy visszaverték a Boko Haram támadását, és legkevesebb ötven felkelővel végeztek. Hozzátették, hogy az összecsapásokban hat katona vesztette életét.

Helyiek azonban elmondták, hogy a hadsereg több tagja odaveszett a harcokban, és a szélsőségesek elűzték a katonákat a helyszínről.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás) évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén.

A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A lányok közül 219-en továbbra is a szervezet fogságában vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.