Maláj utasszállító

Putyin és Merkel: az ICAO vezesse a nemzetközi vizsgálatot

A német kancellár és az orosz elnök egyetértett abban, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetre (ICAO) kellene bízni egy nemzetközi és független vizsgálat vezetését a csütörtökön lezuhant maláj gép ügyében.

2014.07.19 15:30MTI
Fotó: Facebook/Malaysian Airlines MH17 - RIP

Merkel és Putyin telefonon egyeztetett egymással szombaton, és "a két vezető egyetértésre jutott arról, hogy egy ICAO vezette nemzetközi és független bizottságnak gyorsan el kell jutnia a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére Kelet-Ukrajnában a katasztrófa körülményeinek felderítésére, és a károk felmérésére" - olvasható a Berlin által kiadott közleményben.

A Kreml ugyancsak beszámolt a beszélgetésről, és hangsúlyozta, hogy "mindkét fél ragaszkodik az objektív és szigorú vizsgálathoz". Mint az orosz fél hozzátette, a német kancellár pozitív fejleménynek tartotta, hogy Oroszország kész küldötteket delegálni a vizsgálóbizottságba.

A német közleményben kiemelték, Putyin és Merkel arról is megegyezett, hogy szükség van az EBESZ, Oroszország és Ukrajna diplomatáiból álló "kontaktcsoport" mielőbbi összehívására a tűzszünet megkötése érdekében. Merkel emellett ismét felszólította az orosz elnököt, hogy használja fel az oroszbarát szeparatistákra gyakorolt befolyását a fegyvernyugvás elérésére.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét.

Szombaton egyébként az orosz külügyminisztérium nyilatkozatban sürgette az ukrán hatóságokat és a szeparatistákat, hogy tegyék lehetővé a nemzetközi szakértők bejutását a szerencsétlenség helyszínére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.