Gázai konfliktus

Gáza: 300-nál több a halálos áldozat

Már több mint háromszáz palesztin halálos áldozata van a tizenkét napja tartó gázai konfliktusnak.

2014.07.19 11:55MTI
Forrás: Wikipedia

Az AFP hírügynökség 307 halálos áldozatról számolt be, míg az EFE hírügynökség 311 halottról adott hírt. Az EFE szerint az izraeli szárazföldi offenzíva első 24 órájában mintegy 70 palesztin vesztette életét.

A konfliktusban emellett több mint 2200 palesztin megsebesült.

A palesztinok szerint a halálos áldozatok 80 százaléka civil, köztük sok a nő és gyerek. Több olyan támadásról adtak hírt, amely során egész családokkal végeztek izraeli lövedékek. Korábban az ENSZ azt közölte, hogy az áldozatok háromnegyede polgári lakos, nem hadviselő fél volt.

Izrael vitatja a palesztinok által közölt számokat, és azzal vádolja a Gázát uraló Hamász radikális palesztin szervezetet, hogy az élő pajzsként használja a polgári lakosságot.

Barack Obama amerikai elnök elítélte az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat, de azt is leszögezte, hogy Washingtont aggasztja a kemény izraeli válaszcsapás.

Izrael csütörtök este indított szárazföldi akciót a Gázai övezetben, miután a palesztin fegyveresek elutasítottak egy egyiptomi tűzszüneti javaslatot, és nem hagytak fel az Izrael elleni rakétatámadásokkal. Az izraeli erők szerint a támadások célja a Hamász Izraelbe vezető alagútjainak felszámolása.

A Hamász a konfliktus kiújulása óta több mint ezer rakétát lőtt ki Izraelre. Eddig egy izraeli katona és egy civil vesztette életét a támadásokban.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a pénteki napon 240 palesztin célpontot támadtak földről, vízről és levegőből. Az éjszaka folyamán három izraeli katona sérült meg, közülük egy súlyosan.

"Tudjuk, hogy a Hamász terroristái a föld alatt tevékenykednek, ott fogunk szembeszállni velük" - írta az izraeli hadsereg a Twitteren.

Szombaton a térségbe utazik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy elősegítse a gázai konfliktus rendezését Izrael és a Hamász között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.