Áthelyezték a nővért

Lelkiismereti okok miatt megtagadta a guantánamói foglyok kényszertáplálását

Az éhségsztrájkoló rabok kényszertáplálása során az elítéltek orrába dugott, egészen a gyomrukig letolt csöveken keresztül juttatnak be folyadékot testükbe.

2014.07.17 08:18MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

Egy nővér nem volt hajlandó részt venni az éhségsztrájkoló guantánamói foglyok mesterséges táplálásában, ezzel a hírhedt börtön első olyan dolgozójává vált, aki lelkiismereti okokból szegült szembe ezzel a gyakorlattal - közölték az amerikai hatóságok helyi idő szerint szerdán.

A washingtoni védelmi minisztérium azután volt kénytelen beismerni a nővér tiltakozását, hogy a The Miami Herald című napilap beszámolt arról.

A Pentagon szóvivője közölte, hogy a hadsereg alkalmazásában álló nővért azóta áthelyezték, hogy más feladatokat lásson el a Kuba szigetén található börtönben. Az éhségsztrájkoló rabok kényszertáplálása során az elítéltek orrába dugott, egészen a gyomrukig letolt csöveken keresztül juttatnak be folyadékot testükbe.

Korábban egy szíriai rab kínzásnak nevezte a gyakorlatot, és arra kérte az ügyében eljáró bíróságot, utasítsa arra fogva tartóit, hogy viselkedjenek "civilizált módon".

Az amerikai hadsereg ugyanakkor kiállt az éhségsztrájkolók mesterséges táplálásának gyakorlata mellett. Barack Obama elnök tavaly úgy indokolta ezt a gyakorlatot: nem akarják, hogy az elítéltek meghaljanak. A guantánamói börtönben tartják fogva az Egyesült Államok által legveszélyesebbnek tartott terroristákat.

Korábban fény derült rá, hogy az ott fogva tartottakat egyebek mellett kényszervallatásnak vetették alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.