Egyiptomi tavasz

Életfogytiglant kaptak a Tahrír téri szexuális támadások gyanúsítottjai

A kairói Tahrír téren elkövetett tömeges szexuális támadások gyanúsítottjai közül hetet életfogytiglani, egyiküket pedig húsz év szabadságvesztésre ítélt szerdán egy egyiptomi büntetőbíróság.

2014.07.16 15:59MTI
Fotó: YouTube/surcinema

A vádlottakat az Abdul-Fattáh esz-Szíszi elnök megválasztását követő utcai ünneplések alatt csoportosan elkövetett brutális nemi erőszakcselekményekkel kapcsolatban vették őrizetbe június elején.

A mai bírósági tárgyaláson három különböző ügyben született ítélet. A vádirat szerint a gyanúsítottak megfenyegették, megfélemlítették áldozataikat, önkényesen korlátozták mozgásszabadságukat, veszélyeztették életüket, s meggyalázták őket.

Az elmúlt három év zavargásai alatt több száz nő vált tömeges szexuális támadás áldozatává főleg a forradalom jelképes helyszínévé lett Tahrír téren tartott demonstrációkon. A korábban tabutémaként kezelt jelenség mostani, példátlan sajtónyilvánosságának egy június elején készült és a különböző közösségi oldalakon terjesztett videó az oka: a Szíszi választási sikerét ünneplő tömegben több tucat férfi vetette magát egy tizenhat éves diáklányra.

A felvételen látszó, véres horzsolásokkal borított meztelen lány több mint egy órán át harcolt támadói ellen, mire a rendőröknek sikerült kimenteniük. A fiatal nő egyik karja három helyen eltört, és testének egy harmadán súlyos égési sérüléseket szenvedett, mert egy teaárus forró vízzel próbálta feloszlatni a tolongó férfitömeget.

A bíróság szerdai döntése előtt Mírfat et-Tellávi, a Nők Nemzeti Tanácsa állami szervezet elnöke egy sajtótájékoztatón arra figyelmeztette a jelenlévő újságírókat, "ne csodálkozzanak majd a kemény ítéletek láttán". kmb \ kta \ kvs

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.