Közel-Kelet

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Szamarra közelében, halottak

Felrobbantotta magát autójában egy öngyilkos merénylő egy katonai ellenőrzőpontnál az iraki fővárostól, Bagdadtól északra; a támadásban legalább tizenöten - köztük katonák - életüket vesztették, és huszonöten megsebesültek.

2014.07.04 21:18MTI

A merénylet Szaláheddín tartomány Szamarra városától 15 kilométerre délre történt. A magát néhány napja Iszlám Államnak (IÁ) nevező Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges szunnita szervezet a június kilencedikén indított villámhadjárat során elfoglalta a tartomány központját, Tikrítet és a térség jelentős részét.

Az ellenőrzőpontnál iraki katonák és olyan fegyveres, civil önkéntesek voltak, akik a dzsihadisták leküzdésére ragadtak fegyvert. Június közepén Ali asz-Szisztáni ajatolláh, a legfőbb iraki síita vallási méltóság szólította fel a síita híveket a szunnita szélsőséges felkelők elleni dzsihádra, szent háborúra.

A szélsőségesek néhány nappal korábban bejelentették, hogy kalifátust alapítanak az általuk elfoglalt észak-iraki és szíriai területeken. Emellett tovább folytatják terjeszkedésüket: pénteken elfoglaltak egy kelet-szíriai olajmezőt az iraki határ közelében, s majdnem teljesen ellenőrzésük alá került a Deir-ez-Zór tartományi központ és el-Bukamál szíriai-iraki határváros közötti területsáv.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.