Tiltakozás

Ukrajna lelövi az orosz helikoptereket, ha megsértik légterét

Ukrajna ellenőrző repüléseket végez az orosz és a fehérorosz határ mentén, hogy felderítse, mekkora orosz erőket vonultattak fel és mely helyszínekre, s hogy megállapítsa, mennyire veszélyes lehet az ukrán-fehérorosz határszakasz.

2014.07.04 18:21MTI
freedigitalphotos.net/Phaitoon

Ukrajna lelövi az orosz helikoptereket, ha megsértik az ukrán határt – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Andrij Parubij, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBOU) titkára.

Az ukrán külügyminisztérium pénteken bejelentette: jegyzékben tiltakozott Oroszországnál az ukrán légtér súlyos, sorozatos megsértése" miatt. A tárca szerint orosz katonai felségjellel ellátott helikopterek július 3-án több alkalommal is megsértették az ukrán légteret.

Az ukrán államfő elnökletével működő, nemzetbiztonsági és védelmi kérdésekkel foglalkozó koordinációs testület titkára sajtótájékoztatóján közölte: Ukrajna ellenőrző repüléseket végez az orosz és a fehérorosz határ mentén, hogy felderítse, mekkora orosz erőket vonultattak fel és mely helyszínekre, s hogy megállapítsa, mennyire veszélyes lehet az ukrán-fehérorosz határszakasz.

Az RNBOU titkára nem zárta ki, hogy a közeljövőben hadiállapotot vezetnek be az ország keleti részében. Hozzátette: a testület előkészítette a hadiállapot bevezetéséről rendelkező dokumentumot.

Andrij Parubij bejelentette: az ukrán kormányerők tucatnyinál több várost tisztítottak meg a szakadároktól.

Parubij közölte: a kormányerők tüzérséggel és légierővel támadják a szakadárok állásait, és 17 falut foglaltak vissza, amióta hétfőn lejárt a Petro Porosenko ukrán elnök által egyoldalúan meghirdetett tűzszünet. Mint mondta, az ukrán reguláris erők jelenleg 23-at ellenőriznek Donyeck és Luhanszk megye 36 járásából.

"A határ védelmére és a terroristák felszámolására irányuló harc folytatódik Donyeck és Luhanszk megyében" – jelentette Parubij a sajtótájékoztatón.

"Ezalatt az Oroszországi Föderáció állandóan katonai felszerelést és fegyveres erőt vonultat fel az ukrán határ közelébe" – mondta Parubij, hozzátéve: továbbra is támadások érik a Donyeck és Luhanszk megyében lévő ukrán határátkelőket a határ mindkét oldaláról. Állítását más forrásokból egyelőre nem erősítették meg.

A tűzszünetet egyebek mellett azért nem hosszabbították meg, mert Petro Porosenko államfő kérése ellenére a szakadárok nem adták át három határátkelő felett az ellenőrzést.

Péntekre virradóra szakadárok lőtték a donyecki repülőteret, az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a radarállomás vagy az irányítótorony a reggeli órákban még lángokban állt.

Kijev szerint Oroszország szállít felszerelést és fegyvert a szakadároknak, amit Moszkva tagad. Ukrajna attól is tart, hogy Oroszország nem elégszik meg a Krím félsziget márciusi bekebelezésével.

A szakadárok Oroszországhoz szeretnének csatlakozni, orosz nacionalisták pedig felszólították Vlagyimir Putyint, hogy küldjön csapatokat Ukrajnába, az orosz elnök azonban további szankcióktól tartva nem tett eleget a kérésnek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.