Pedig eddig sem volt rózsás a helyzet...

A bűnözők nagy hasznot húznak a kelet-ukrajnai hatalmi űrből

Donyeck megye már korábban is az ukrán bűnözési statisztikák élén állt, az oroszbarát fegyveres szakadárok fellépése nyomán kialakult hatalmi űr azonban tovább rontott a helyzeten.

2014.07.04 15:43MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Az ukrán hatóságok elűzése óta a bűnözők gyakorlatilag szabad kezet kaptak, ami nemcsak a helybélieket kezdi egyre jobban zavarni, hanem a régió feletti ellenőrzés visszaszerzésén fáradozó kijevi kormány dolgát is nehezíti.

A kelet-ukrajnai terület szeparatisták kezén lévő fővárosában, a több mint egymillió lakosú Donyeckben a fegyverboltok üresen állnak.

"Háború idején mindenki fegyvert akar. Az üzlet kiürült" - mondta Olekszandr Lucsevics, az egyik belvárosi bolt üzletvezetője, hozzátéve: nem egyszer előfordult, hogy az eladók fejéhez fegyvert szegezve vittek el lőfegyvereket.

Az ukrán belügyminisztérium időközben már leállította a Donyeckbe, illetve a szomszédos szakadár megyébe, Luhanszkba irányuló kereskedelmi fegyverszállítmányokat, míg volt olyan fegyverbolt-tulajdonos is, aki elővigyázatosságból visszaküldte a központi raktárba a már átvett tételeket.

A Donyecket jellemző törvényenkívüliség egyik legnagyobb áldozatává a Metro nagykereskedelmi áruházlánc helyi egysége vált, amikor májusban lázadók hatoltak be oda a közeli repülőtérnél vívott harcok után.

A fosztogatók állítólag néhány óra alatt kiürítették a német üzlet szeszesital-részlegét, és a világhálóra felkerült képek tanúsága szerint tömött bevásárlókocsikkal hagyták el a helyszínt.

Oleszja Olenitszka, a Metro helyi szóvivője elmondta, hogy biztonsági okokból egyelőre nem mérték fel az okozott kárt, mindenesetre május 26. óta zárva tart az áruház.

A májusban önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" (DNR) vezetősége tisztában van annak veszélyével, hogy a régió bizonyos részeiben a büntetlenséggel kapcsolják össze demokratikusnak mondott fennhatóságát.

Olekszandr Borodaj, a helyi lázadók kormányfője, nyomatékot adva a köztársaság demokratikus jellegének, büntetéssel fenyegette meg azokat, akik a Metróból eltulajdonított árut mernek hozni a DNR donyecki főhadiszállására.

Mint hangsúlyozta, azok is lakolni fognak, akik a köztársaság és az ő nevében pénzt csikarnak ki a helyiektől vagy az üzlettulajdonosoktól. A fenyegetés nem csak üres beszéd volt: a metrós eset után néhány nappal állig felfegyverzett harcosok érkeztek a szeparatisták donyecki székhelyére, és megtisztították az épületet a fosztogatóktól és a lopott holmiktól.

A kelet-ukrajnai vidéki lakosság - amelynek egy része az évtizedek óta tartó nyomasztó szegénység miatt ragadott fegyvert a kijevi hatóságok ellen - szintén tart az elharapódzó bűnözéstől, és attól retteg, hogy azt a keveset is ellopják tőle, amije van.

Az 52 éves, korábban tűzoltóként dolgozó Sztanyiszlav - aki szülővárosánál, Druzskovkánál kezel egy szeparatista ellenőrző pontot - elmondta, hogy csak az utóbbi néhány hétben egy sor bűncselekmény történt a 60 ezer lelkes településen.

Egyebek mellett kiraboltak egy gyógyszertárat és egy benzinkutat, valamint vízvezetékeket loptak. Hozzátette: a városnak kellene valaki, aki a biztonságot és a rendet szavatolni tudja.

"Ezek (a szaparatisták) nem csak harcosok. Sok olyan ember kezébe is fegyver került, akik úgy viselkednek, mintha bármit megtehetnének" - mondta Szarhan Avdev, aki Azerbajdzsánból vándorolt be Ukrajnába, és egy cipészműhelyben dolgozik.

Tatyjana, akit az egyik Unicredit bankfiókban szólaltatott meg a Reuters brit hírügynökség tudósítója, arról beszélt, hogy az erőszakcselekmények miatt sokkal nehezebb feltölteni a bankautomatákat, ezért kígyózó sorok vannak az intézetben, mivel máskülönben nem lehet pénzhez jutni.

Donyeck megye már régóta hírhedt a nagyarányú bűnözésről, különösen ami a Szovjetunió 1991-es széthullása utáni éveket illeti, amikor a rivális bűnbandák a hatalomért és a nagyobb befolyásért harcoltak egymással. 2012-ben Ukrajnán belül itt jegyezték fel a legtöbb - mintegy 48 500 - bűncselekményt.

Az ukrán statisztikai hivatal adatai szerint a megye a gyilkossági ráta szempontjából és a szervezett bűnözésbe bekapcsolódók számát tekintve is kiemelkedik az ország többi térsége közül.

Az erőszak gyújtópontjának számító Szlovjanszkon haladt át például az egyik legnagyobb kábítószer-kereskedelmi útvonal - emlékeztetett Albert Nyikiforov korábbi donyecki rendőrtiszt, akinek a szervezett bűnözés elleni harc volt a fő területe.

Mint mondta, a drogkereskedelemből származó hatalmas vagyon az 1990-es években lehetővé tette a maffiafőnököknek, hogy bejárják a világot, ingatlanokat vásároljanak fel, és svájci bankszámlákat nyissanak.

Ez Viktor Janukovics 1997-es hatalomra kerüléséig működött, aki a donyecki régió kormányzójaként (1997-2002) aztán "szabályozta" a bűnözői világot, kényes egyensúlyt teremtve az üzlet és a politikai érdekek között. Nikiforov szerint a mostani erőszak felborította ezt az egyensúlyt: "a szervezett bűnözést az események szétzilálták, és helyette köztörvényes bűnözők és fosztogatók jelentek meg" - mondta.

A lázadók egyik parancsnoka, aki magát csak Vosztoknak (Kelet) nevezi, Szlovjanszkban - a többi szeparatista vezetőhöz hasonlóan - lefegyverezte a helyi rendőröket, és éjszakára járőröket vezényelt az utcákra.

Irodájában ülve elmondta, hogy parancsnoksága óta csökkent ugyan a bűnözés, de az emberek valahogy elvesztették ítélőképességüket arra vonatkozóan, mit lehet és mit nem. Néhányan úgy gondolják, nincsenek hatóságok a városban, így hát képtelenek ellenállni a kísértésnek és nem bírják megállni, hogy ne vegyék el másét - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.