Ukrán válság

A luhanszki polgármesternek is elege lett a harcokból

A harcok befejezésére és a tárgyalások azonnali megkezdésére szólított fel pénteken a kelet-ukrajnai Luhanszk polgármestere.

2014.07.04 10:54MTI
Forrás: youtube.com

Szerhij Kravcsenko hangsúlyozta, hogy immáron a háború elérte a békés luhanszki polgárok házait. "Harc bontakozik ki az utcákon, emberek halnak, lövedékek rombolják a lakóházakat, iskolákat". A félmilliós város lövetése a saját lakosság ellen elkövetett bűncselekmény - írta Kravcsenko közleményében, amelyet a városi tanács sajtószolgálata hozott nyilvánosságra.

A dokumentumban arra hívott fel, hogy "azonnal fejeződjön be a város és lakosainak megsemmisítése".

A polgármester hangsúlyozta, hogy a szemben álló feleknek tárgyalóasztal mellett kell rendezniük a konfliktust, nem pedig lakott területek elleni légicsapásokkal és ágyúzással.

Az ukrán hadsereg támadásában meghalt egy nő Luhanszk belvárosában. A tüzérségi lövedék egy lakóépületbe csapódott. A központban egy másik embert repeszsérülésekkel szállítottak kórházba. A város más lakókörzeteiben egy férfi halt meg, illetve hét másik ember megsebesült a lövedékektől.

Valerij Bolotov, az önállóságát kikiáltott "luhanszki népköztársaság" vezetője pénteken lemondatta a luhanszki kormányt - derült ki az internetre feltett tájékoztatóból. A kormány a továbbiakban ügyvezetőként működik addig, amíg meg nem alakítják meg az új kabinetet. A lemondatás oka nem derült ki a "népköztársaság" honlapjáról.

Péntek hajnalban megtámadták az ukrán fegyveres erők állásait Donyeck és Luhanszk megyében - közölte Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonapolitikai Kutató Központ igazgatója. A támadásban senki sem sebesült meg, de megrongálódott két páncélozott harcjármű. A tájékoztatás szerint aknatámadás érte az ukrán fegyveres erőket Luhanszk és Kramatorszk repülőterén. Itt sem sérült meg senki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.