Újrarajzolódik a Közel-Kelet?

Az al-Kaida átadta kelet-szíriai bázisait az Iszlám Államnak

Az Irakkal határos kelet-szíriai Deir ez-Zór tartomány nagy része az Iszlám Állam irányítása alá került csütörtökön.

2014.07.03 13:35MTI
Forrás: Wikipedia

A londoni székhelyű emigráns szervezet tájékoztatása szerint az an-Nuszra front kivonult el-Majádín és Suhail városokból, miközben a helyi törzsi harcosok hűséget fogadtak a vasárnap kalifátus létrehozását bejelentő és nevét Iszlám Államra (IÁ) változtató Iraki és Levantei Iszlám Államnak (ILIÁ).

A szunnita szélsőségesek június 9-én Irakban is hadjáratot indítottak és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az arab ország északi és nyugati részén.

Kedden Deir ez-Zórban az IÁ fennhatósága alá került el-Bukamál határváros is.

Az OSDH szerint az IÁ jelenleg a szomszédos Libanonnál már ötször nagyobb - mintegy 50 ezer négyzetkilométeres - területet ellenőriz Szíriában. Ez a közel-keleti országnak majdnem az egyharmadát jelenti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.