Levantei állam

"Önmagával" harcol az al-Kaida

A helyszín: Szíria. A küzdő felek: a "régi" al-Kaida, és az "'új" al-Kaida.

2014.07.01 13:55MTI
Forrás: Wikipedia

A szélsőséges szunniták teljesen ellenőrzésük alá vonták Szíriában az iraki határnál fekvő várost, el-Bukamált, amelyért több napon át heves harcot vívtak a rivális szíriai felkelőcsoportokkal, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet hivatalos helyi szárnyával, az an-Nuszra Fronttal - jelentette kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns szervezet a helyi lakosok beszámolóira hivatkozva közölte, hogy az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) fegyvereseinek keddre virradóra sikerült elfoglalniuk a Deir ez-Zór tartománybeli határvárost. A határ iraki oldalán lévő el-Bukamáltól mintegy három kilométerre található települést, al-Káimot már napok óta a szunnita szélsőségesek ellenőrzik, akik az utóbbi hetekben számos más stratégiai fontosságú iraki várost is bevettek.

Az ILIÁ vasárnap kalifátusnak kiáltotta ki az általa uralt iraki és szíriai területeket és Iszlám Államra, IÁ-ra egyszerűsítette nevét. El-Bukamál a szíriai Rakkát az iraki Ravával összekötő úton fekszik. Az utóbbi két város is az Iszlám Állam kezén van.

Az IÁ közlése szerint kalifátusa Észak-Szíriától egészen Irak Dijála nevű tartományáig terjed.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.