EU-csúcs

Hétfőig bizonyíthatják elkötelezettségüket az oroszok

Hétfőig adtak haladékot az EU-országok állam-, illetve kormányfői az oroszoknak arra, hogy konkrét tettekkel támasszák alá a kelet-ukrajnai feszültség enyhítése melletti elkötelezettségüket, ellenkező esetben célzott szankciókkal kell számolniuk.

2014.06.27 14:54MTI
Forrás: YouTube

Az uniós csúcsvezetők pénteken Brüsszelben munkaebéd keretében Petro Porosenko ukrán államfővel közösen tekintették át az ukrajnai helyzetet, azon belül azt, hogy célszerű-e meghosszabbítani a Porosenko által egy héttel ezelőtt meghirdetetett, és ezen a napon lejáró tűzszünetet.

Az uniós vezetőket összefogó testület, az Európai Tanács ezután közleményben emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság, az uniós külügyi szolgálat és a tagállamok a márciusban hozott döntések értelmében célzott szankciókat készítettek elő szükség esetére.

Az Európai Tanács azt várja, hogy június 30-ig, vagyis jövő hétfőig szülessen megállapodás az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által felügyelendő tűzszünet- és határellenőrzési mechanizmusról; állítsák helyre az ukrán hatóságok ellenőrzését az izvarinói, a dolzsanszkiji és a krasznopartizanszki határátkelőhely fölött; engedjék szabadon a túszokat, beleértve valamennyi EBESZ-megfigyelőt; valamint kezdjenek érdemi tárgyalásokat Porosenko béketervének megvalósításáról.

Az uniós csúcsvezetők e feltételek teljesítésének függvényében fogják értékelni a helyzetet, és hozzák meg a szükséges további döntéseket.

Brüsszeli diplomáciai forrás szerint Petro Porosenko ukrán elnök ugyanakkor beleegyezett abba, hogy hétfőig meghosszabbítsa hazájában a tűzszünetet, amelynek meghirdetésekor felszólította a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat a fegyverletételre, egyúttal pedig tárgyalásokat ajánlott nekik, kilátásba helyezve az országban a döntéshozatali rendszer bizonyos fokú decentralizálását.

Péntek délutáni brüsszeli sajtótájékoztatóján az ukrán elnök ezt hivatalosan nem erősítette meg, és arra utalt, hogy a tűzszünet csak késő este jár le, ő pedig addig le fogja folytatni a szükséges Ukrajnán belüli konzultációkat, majd meg fogja hozni a döntést a tűzszünet ügyében.

Közös nyilatkozatukban az uniós csúcsvezetők nyugtázták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elvben támogatásáról biztosította az ukrán államfő béketervét, és hogy az orosz törvényhozás felsőháza visszavonta azt a korábbi felhatalmazást, miszerint az államfő katonai erő alkalmazását rendelheti el akár Ukrajna területén is.

Sajnálattal állapították meg ugyanakkor, hogy a tűzszünet, amelyet az ukrán hatóságok betartottak, nem vezetett a katonai szembenállás teljes megszűntéhez. Felszólították Oroszországot, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy szűnjön meg a fegyverek és militánsok átáramlása az orosz-ukrán határon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.