Két életfogytiglan

Kihirdették az ítéletet Politkovszkaja gyilkosainak ügyében

Politkovszkaját, aki Vlagyimir Putyin elnök egyik legkíméletlenebb bírálója volt, 2006. október 7-én - éppen Putyin születésnapján - lőtték agyon moszkvai lakása előtt.

2014.06.09 11:16MTI
Forrás: youtube.com

A moszkvai városi bíróság hétfőn kihirdette az ítéletet Anna Politkovszkaja orosz újságírónő gyilkosainak ügyében: két vádlottat életfogytig tartó, három másikat 12 és 20 év közötti szabadságvesztéssel sújtottak.

Politkovszkaját, aki Vlagyimir Putyin elnök egyik legkíméletlenebb bírálója volt, 2006. október 7-én - éppen Putyin születésnapján - lőtték agyon moszkvai lakása előtt. A New York-i születésű 48 éves újságíróra hat lövést adtak le.

Az ügy öt gyanúsítottját májusban mondták ki bűnösnek a népi ülnökök a megismételt eljárás során. A bíróság hétfőn helyben hagyta az ügyészség kérését, és életfogytig tartó szabadságvesztést rótt ki a csecsen Rusztam Mahmudovra, aki vélhetően meghúzta a ravaszt, valamint nagybátyjára, Lom-Ali Gajtukajevre, aki megszervezte a bűncselekményt. Pavel Meljohin bíró mindkettőjükről azt mondta, rendkívül veszélyesek a társadalomra, ezért szigorított büntetés-végrehajtási intézetbe kerülnek.

A három másik vádlott 12 és 20 év közötti börtönbüntetést kapott a Ria Novosztyi hírügynökség szerint, noha az ügyészség súlyosabb büntetést kért rájuk. Mahmudov két fivérét, Ibragimot és Dzsabrailt 12, illetve 14 évig, míg Szergej Hadzsikurbanovot, a moszkvai belügyi parancsnokság volt nyomozóját 20 évig tartó szabadságvesztéssel sújtották.

A védelem bizonyíték hiányában felmentésért folyamodott, s közölte, fellebbezni fog. Az ítélet az Amnesty International jogvédő szervezet szerint "kis lépés a felé, hogy igazságot szolgáltassanak".

Mivel a felbujtó személyére még mindig nem derült fény, ezért ebben az irányban folytatódik a nyomozás.

Ibragim és Dzsabrail Mahmudovot, valamint Hadzsikurbanovot az ügyben lefolytatott első bírósági eljárás során 2009-ben bizonyítékok hiányában felmentették. Mind a bűncselekmény, mind az első ítélet nemzetközi megdöbbenést és felháborodást keltett. Az orosz legfelső bíróság később a felmentő ítéletet részben érvénytelenítette, és új eljárást rendelt el.

2012-ben Dmitrij Pavljucsenkov volt rendőr alezredest 11 évi szabadságvesztésre ítélték. Rendőrként utasította embereit, hogy figyeljék meg az újságíró szokásait. Pavljucsenkov szerezte be és adta át a gyilkos fegyvert, egy hangtompítós pisztolyt.

Politkovszkaja hozzátartozói és lapja, az ellenzéki Novaja Gazeta szerkesztősége egyaránt kétli, hogy nincs más érintett az ügyben. Jurij Csajka főügyész korábban kijelentette, hogy a gyilkosság teljes felderítése "becsületbeli ügy".

Forrás: youtube.com


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.