Történelmi nap Egyiptomban

Rijád gratulált Szíszinek és adományozói konferenciát javasol Egyiptom javára

Szaúd-Arábia gratulált az egyiptomi elnökválasztás győztesének, Abdel-Fattáh esz-Szíszinek kedden, és egy adományozói konferencia összehívását javasolta az észak-afrikai ország javára.

2014.06.04 03:26MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/cuteimage

Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi király "történelmi napként" üdvözölte az új elnök megválasztását és arra hívta fel "Egyiptom barátait és testvéreit", hogy vegyenek részt egy adományozói konferencián és támogassák Egyiptom kilábalását a gazdasági nehézségekből - jelentette a hivatalos szaúdi hírügynökség, az SPA. Abdallah király egyúttal intett az Egyiptom belügyeibe való "bármiféle beavatkozástól".

Egyiptomban kedden hirdették ki az elnökválasztás hivatalos végeredményét. Eszerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi a vártnál is magasabb aránnyal, a szavazatok 96,91 százalékával aratott elsöprő győzelmet. A szaúdi uralkodó arra buzdította az újonnan megválasztott elnököt, hogy kezdeményezzen "nemzeti párbeszédet" "mindazokkal, akiknek a kezéhez nem tapad ártatlanok vére, és akik nem vettek részt a lakosság terrorizálásában".

Abdallah ezzel a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezetre utalt, amelyet Rijád az utóbbi időben terrorista szervezetnek tekint. Rijád az egyiptomi katonai kormányzat egyik fő támogatója, amióta a hadsereg elűzte a hatalomból Mohamed Morszi elnököt, akit a Muzulmán Testvériség támogatott. A Szaúd-arábiai Királyság Egyiptomban látja egyik fő szövetségesét a régióban Iránnal, valamint a Muzulmán Testvériséggel szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.