Csehország jobban teljesít

Hat év a miniszterhelyettesnek, közbeszerzési visszaélésért

Nyugalom! Nem Magyarországon, nálunk az ilyesmi elő sem fordulhatna...

2014.05.27 15:05MTI
Forrás: Wikipedia

Hatéves szabadságvesztésre ítélték kedden Prágában Vladimír Siska volt munkaügyi és népjóléti miniszterhelyettest a közbeszerzésekkel való visszaélésekért és zsarolásért. Milan Hojer, a tárca informatikai osztályának volt vezetője, aki szorosan együttműködött Siskával, öt év börtönt kapott.

A prágai városi bíróság szerint Siska és Hojer visszaéltek hivatali beosztásukkal és zsaroltak.

Mindkét elítélt azonnal megfellebbezte a testület döntését, így az még nem jogerős.

Siska és Hojer 2011-ben és 2012-ben akkor sértette meg a törvényt, amikor egy nyilvános közbeszerzési pályázat során 100 millió korona értékű, jelentősen megdrágított megrendelést ajánlott fel az OK System cégnek annak ellenében, hogy az a versenybíróságon visszavonja a minisztérium elleni beadványát egy másik, az érintettek által szintén manipulált közbeszerzési ügyben.

A miniszterhelyettes ugyanakkor, hogy nyomást gyakoroljon az OK Systemre a korábbi ajánlat elfogadása érdekében, egy másik pályázatból is kizárta a céget. Amikor az OK System képviselői ezzel kapcsolatban panaszt tettek a minisztériumban, Siska újabb üzletet ajánlott fel nekik.

A rendőrség azonban akkor már lehallgatta az érintetteket, így az üzletből nem lett semmi. A kirobbant botrány következtében 2012-ben lemondott Jaromír Drábek, Petr Necas kormányának akkori munkaügyi és népjóléti minisztere. Siska és Hojer ellen bűnügyi vizsgálat, majd bírósági per indult, amely a mostani döntéssel zárult.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.