EU-gratuláció

Barroso és Van Rompuy üdvözölte az ukrán elnökválasztás sikerét

A vasárnapi sikeres ukrajnai elnökválasztás nagy lépés volt a Kijev és Moszkva közötti feszültség csökkentése felé.

2014.05.26 17:39MTI
Fotó: Facebook/Herman Van Rompuy

"E választások sikeres megrendezése nagy lépés a feszültség enyhítésének célja és a biztonság helyreállítása felé minden ukrán számára" - írták hétfői közös közleményében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

A két elnök közleményével megvárta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) reagálását. Az EBESZ választási megfigyelő missziója hétfőn szabadnak és tisztességesnek minősítette az ukrán elnökválasztást.

A két európai vezető közleményében nyugtázta ezt a következtetést, és üdvözölte Oroszország nyilatkozatát, hogy tiszteletben fogja tartani az ukrán nép akaratát, és párbeszédbe bocsátkozik az új ukrán elnökkel.

Mint írták, konkrét tetteket várnak Moszkvától, és azt, hogy vesse latba befolyását a fegyveres csoportokra a feszültség enyhítése céljából Kelet-Ukrajnában.

Van Rompuy és Barroso a 28 tagország nevében kifejezte az EU-nak azt a szándékát, hogy szorosan együtt akar működni a jövendő ukrán elnökkel, biztosítandó a politikai és gazdasági stabilitást Ukrajnában.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szintén üdvözölte az ukrán emberek "elszántságát", hogy békés választáson akartak dönteni jövőjükről.

"A NATO továbbra is támogatni fogja azokat a törekvéseket, amelyek a válság békés megoldásának megtalálását célozzák" - írta a főtitkár, megerősítve, hogy az észak-atlanti szövetség nem fogja elismerni a Krím félsziget törvénytelen orosz elcsatolását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.