Az amerikai bulin sem vesz részt a cseh államfő

Milos Zeman nem partizik az amerikai nagykövetséggel

Nem vesz részt az amerikai nagykövetség július 4-i, függetlenség napi fogadásán Milos Zeman cseh köztársasági elnök.

2014.05.24 14:03MTI

Prágai diplomáciai körökben a hír feltűnést keltett. Zeman ugyanis az ukrajnai események miatt bojkottálta az orosz nagykövetség május 9-i, győzelem napi fogadását, s felmerült, hogy az amerikai fogadásról való kimaradás egyfajta diplomácia húzás, a korábbi gesztus kiegyensúlyozására - közölte a Právo című cseh napilap szombaton.

"Ezt teljességgel kizárt. Az elnöknek régebben betervezett programja van" - reagált a közlésre Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

Nem hivatalos értesülések szerint Zeman az amerikai fogadás idején szabadságon lesz a Vysocina régióban lévő házában, ahol elnöki megbízatása előtt lakott.

"Az elnök rövid szabadságon lesz. Ez már régen be volt tervezve" - pontosított Ovcácek.

A prágai amerikai nagykövetség megerősítette, hogy Zeman valóban nem lesz jelen a fogadáson. "Az elnökkel jók a kapcsolataink. Milos Zeman közölte velünk, hogy a függetlenség napi fogadáson nem tud jelen lenni" - nyilatkozott Robert Zimmermann nagykövetségi szóvivő.

Az orosz fogadásról szinte az összes vezető cseh politikus hiányzott, az amerikai fogadáson azonban Zemanon kívül a többiek nagy valószínűséggel jelen lesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.