Afrika legfiatalabb államának

Több mint félmilliárd dollár Dél-Szudán megsegítésére

Több mint 600 millió dollárt (közel 134 milliárd forintot) ajánlott fel kedden Oslóban a nemzetközi közösség azon a donorkonferencián, amelynek célja a harcok sújtotta Dél-Szudán lakosságának harmadát fenyegető éhínség megelőzése.

2014.05.20 16:45MTI
Forrás: Wikipedia

Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy Afrika legfiatalabb államában, ahol december 15. óta tartanak a kormány és a felkelők közötti harcok, már szembetűnőek az élelmezési válság jelei. Mint mondta, az élelemkészletek kiürültek a konfliktus miatt elzárt területeken, az élelmiszerek ára pedig felszökött.

A világszervezet adatai szerint a dél-szudáni lakosság harmadát, azaz mintegy négymillió embert fenyeget éhség. Az ENSZ úgy becsüli, hogy az országnak körülbelül 1,8 milliárd dolláros (401 milliárd forintos) humanitárius segélyre van szüksége idén.

Az oslói konferencia megnyitásáig 536 millió dollár (120 milliárd forint) gyűlt össze.

Az Egyesült Államok kedden 291 millió dollárt (65 milliárd forintot), Nagy-Britannia 100 millió eurót (30,5 milliárd forintot), az Európai Unió (EU) pedig 55 millió eurót (közel 17 milliárd forintot) ajánlott fel. A donorkonferenciának otthont adó Norvégia 63 millió dollárral (14 milliárd forinttal), a szomszédos Svédország pedig 33 millió dollárral (7,4 milliárd forinttal) járul hozzá a dél-szudáni lakosság megsegítéséhez.

A helyzet annál is inkább sürgető, mivel az esős évszak miatt egyre több út járhatatlan az afrikai országban, így napról napra nehezebb és drágább a segélyek eljuttatása a rászorulóknak - hangzott el az oslói konferencián.

Dél-Szudán 2011-ben egy hosszú és véres polgárháborúban vívta ki függetlenségét, de azóta újabb konfliktusba süllyedt Salva Kiir államelnök és az ő tavaly júliusban menesztett alelnöke, Riek Machar közötti rivalizálás nyomán. A két államférfi versengése az országot alkotó két fő nemzetiség, a dinkák és a nuerek közötti régi ellentéteket is felszínre hozta, mivel Kiir a dinka, Machar a nuer népcsoport tagja.

A szembenálló felek között május 9-én kötött tűzszüneti megállapodás ellenére az etnikai alapú vérengzésekkel és atrocitásokkal kísért harcok továbbra is folytatódnak. A konfliktus miatt több tízezren vesztették életüket és több mint 1,3 millió ember kényszerült otthona elhagyására.

A dél-szudáni válság politikai megoldását célzó addisz-abebai tárgyalásokat hétfőn ismét felfüggesztették, és csak 12 nap múlva kezdik újra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.