Több országból érkeztek résztvevők

Teljesítménytúrával emlékeztek Erőss Zsoltra

Nemzetközi teljesítménytúrával emlékeztek Erőss Zsolt hegymászóra a hét végén a székelyföldi Gyergyószentmiklóson.

2014.05.18 15:54MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

András Zsolt szervező az MTI-nek vasárnap elmondta, hogy a húsz kilométeres távra 120-an, a harminc kilométeresre 121-en, az ötven kilométeresre pedig 84-en jelentkeztek.

A résztvevők többsége erdélyi magyar volt, de nagy számban jöttek Magyarországról is. Akadtak ugyanakkor román ajkú résztvevők, és olyanok is, akik Németországból érkeztek az eseményre.

A teljesítménytúrán részt vettek Erőss Zsolt korábbi mászótársai, Kollár Lajos és Szendrő Szabolcs, valamint az egy évvel ezelőtti Kancsendzönga-expedícióban eltűnt Kiss Péter szülei és testvére is.

András Zsolt elmondta, hogy a résztvevőknek kijelölt útvonalon kellett eljutniuk a Salamon Ernő Gimnázium előtti kiindulóponttól a Gyilkos-tóig. Valamennyi útvonalon nyolc ellenőrzőpontot kellett érinteniük, ahol egy-egy öntapadós betű került az ellenőrző lapjukra. A betűk az útvonal végén a "hópárduc" szót adták ki.

A résztvevők mintegy nyolcvan százaléka járta végig a megadott szintidőn belül a kijelölt útvonalat. A túrázóknak jégesőben és napsütésben is volt részük. "Sokan kérdezték előzetesen, hogy rossz időben is megtartjuk-e a túrát. Azt válaszoltuk, hogy Erőss Zsolt sem fordult vissza a rossz idő miatt" - jegyezte meg András Zsolt.

Szombaton este a Gyilkos-tói Szent Kristóf Kápolnában szentmisén emlékeztek az egy évvel ezelőtt eltűnt két magyar hegymászóra. Vasárnap a túrázók egy csoportja felmászott az Oltárkőre, és megkoszorúzta a sziklacsúcs tetején elhelyezett Erőss Zsolt-emléktáblát.

A megemlékezés már pénteken elkezdődött, amikor a Gyergyószentmiklóson felnőtt hegymászó egykori iskolája, a Salamon Ernő Gimnázium előtt egy az Oltárkőre emlékeztető mészkősziklát avattak, melyre emléktábla is került az Innen indult Erőss Zsolt felirattal és a helymászó portréjával.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) gyergyói osztálya és a gyergyószentmiklósi Dancurás hegyimentő-csapat azt tervezi, hogy mostantól évente megszervezi a nemzetközi teljesítménytúrát a Gyergyói-havasokban és a Hagymás-hegységben.

A résztvevőknek minden évben más útvonalat kell majd bejárniuk. A minden idők legeredményesebb magyar hegymászójának tekintett Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter tavaly május 20-án tűnt el a Himalájában, miután megmászták a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.