Használhatott volna lézerblokkolót...

Gyorshajtáson kapták a cseh külügyminisztert

Lubomír Zaorálek szombaton, május harmadikán éjjel 180 kilométeres óránkénti sebességgel vezette szolgálati gépkocsiját az észak-morvaországi Ostrava közelében.

2014.05.15 02:30MTI
Forrás: Wikipedia

50 kilométerrel lépte túl a cseh autópályákon megengedett óránkénti 130 kilométeres sebességet.

A miniszter elismerte, hogy hibázott, és mindezért kész vállalni a felelősséget. "Hétvégi éjjel volt, fél kettő körül, a sztráda üres volt, de ez nem mentség. Hibáztam. Nem élek képviselői mentességi jogommal, kész vagyok vállalni a felelősséget ezért, és megfizetni a büntetést" - nyilatkozott a televíziónak Zaorálek.

Vezető cseh politikusok gyorshajtása nem ritka eset, évek óta éles bírálatok tárgya. A hatályos szabályok szerint a vezető politikusok szolgálati feladatok teljesítése miatt ugyan túlléphetik bizonyos esetekben a megengedett sebességét, de csak kék fényű lámpa használatával. Zaorálek gépkocsija e megkülönböztető jelzés nélkül robogott a sztrádán.

Mirek Topolánek polgári demokrata miniszterelnök gépkocsiját 2008 februárjában azért állították meg a rendőrök, mert kék lámpa nélkül 150 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott az autópályán. Topolánek ezért nyilvánosan bocsánatot kért.

Jirí Paroubek, szociáldemokrata miniszterelnök kocsija példa nélküli, óránként 200 kilométeres sebességgel hajtott 2007 novemberében, amikor a válása után a kormányfő Mariánské Láznebe tartott, hogy újra megházasodjon. Az eset a gyorsforgalmi úton történt, s Paroubek 80 kilométerrel lépte túl a megengedett sebességet.

Frantisek Bublant 2006-ban belügyminiszterként érték gyorshajtáson rendőrei. A miniszter Brünnből Prágába hajtott, mégpedig óránkénti 170 kilométeres sebességgel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.