Elismert történész és politológus

Cseh egyetemen fog előadni a Putyin miatt elbocsátott orosz professzor

Több előadást és szemináriumot tart a jövő tanévben a brünni (brnói) Masaryk Egyetemen Andrej Zubov orosz történészprofesszor, aki egy márciusi cikkében az Anschlusshoz hasonlította Krím félsziget orosz annektálását, s ezért elveszítette moszkvai állását.

2014.05.09 18:32MTI
Forrás: YouTube

A Masaryk Egyetem néhány hete ajánlott fel állást Zubovnak, aki március végi elbocsátásáig az orosz külügyminisztérium neves diplomataképző egyetemén, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (IMO) tanított. "Zubov elismert történész és politológus. Munkássága egyetemünkön biztosan hasznos lenne a tanárok és a diákok számára is" - állítja a brünni egyetem.

"Szeretnék Moszkvában maradni, de a Masaryk Egyetemmel való együttműködést nem utasítottam el" - mondta Zubov újságíróknak. Zubov - aki egy március eleji írásában Ausztria 1938-as, náci Németországhoz való csatolásához hasonlította a Krím orosz bekebelezését - pénteki brünni előadásában ismét bírálta az orosz államfő politikáját.

"Optimista vagyok, s bízom abban, hogy a harcok nem lépik túl Ukrajna határait. Nehéz megmondani, mi történne, ha Oroszország egy NATO-tagállamot támadott volna meg. Az agresszort meg kell állítani, mert ha ez nem történik meg, egyre többet akar majd" - jelentette ki.

A professzor úgy látja, hogy Vlagyimir Putyin nem jó elnök Oroszország számára. "A jó elnöknek azt kellene elősegítenie, hogy Oroszország liberális állammá váljon. Putyin ennek ellenkezőjét cselekszi" - mutatott rá Zubov. "Putyin egyre inkább elszigeteli Oroszországot a világtól" - szögezte le.

A Masaryk Egyetem szóvivője szerint a cseh akadémikusok nagyon érzékenyen reagálnak moszkvai kollégájuk esetére, és szolidaritást éreznek iránta. "Ennek kifejezése a brünni egyetem állásajánlata is" - hangsúlyozta.

"Történelmi tapasztalataink vannak. Voltak idők, amikor a cseh professzorokat is így zaklatták. Kötelességünknek érezzük a szolidaritást" - magyarázta az állásajánlatot már korábban az egyetem szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.