Elindult visszafelé

Török Zsolt nem folytatja az Annapurna-expedíciót

A társait ért balesetek és a kedvezőtlen időjárás miatt Török Zsolt nem folytatja az Annapurna-expedíciót, az alpinista már elhagyta az alaptábort és várhatóan két-három napon belül érkezik meg Nepál fővárosába, Katmanduba.

2014.05.08 07:03MTI
freedigitalphotos.net/Evgeni Dinev

Barabás László, az expedíció magyarországi szóvivője elmondta, három nappal azután, hogy minden kapcsolat megszakadt Török Zsolttal, szerdán társának, Cristian Tzecunak végre sikerült telefonon elérnie a román csapat aradi vezetőjét, aki elmondta: az alaptáborban, illetve annak környékén összegyűjtötte a még meglévő felszerelést és elindult Lete érintésével Pokhara irányába.

A hírek szerint az expedícióvezető nem egyedül van, a szakács és a teherhordók is vele tartanak, így várhatóan akadálytalanul juthat el két-három napon belül Nepál fővárosába.

Katmanduban lezárja az expedíció adminisztratív ügyeit és ezt követően tér haza. Barabás László jelezte: Török Zsolt döntésének hátterében az áll, hogy az Annapurna vidékére korábban kiadott meteorológiai előrejelzések igaznak bizonyultak.

Heves esőzések kezdődtek a régióban, emiatt a csúcs megmászására tett további kísérletek túlságosan veszélyesek lettek volna. A kedvezőtlen időjárás mellett az expedíció feladásának másik oka, hogy az alpinista társait korábban baleset érte a hegyen, így ő végül csak szólóban próbálhatott volna feljutni a 8091 méter magas Annapurna tetejére.

Az expedíció tagjai március 28-án indultak útnak, hogy oxigénpalack és serpák nélkül érjék el a Föld tizedik legmagasabb hegycsúcsát, amely az egyik legveszélyesebbnek tartott „nyolcezres” a Himalájában.

Időjárási és szervezési problémák miatt a mászást csak késve, április második hetében tudták megkezdeni. Később jéglavinában fejsérülést szenvedett és kórházba került a csapat egyik tagja, George Porancia hegyimentő-meteorológus.

Néhány nappal ezelőtt újra kénytelenek voltak helikopteres mentést kérni, miután kisebb fagyási sérüléseket szenvedet a román Annapurna-expedíció egy másik tagja, Cristian Tzecu temesvári fotós. Török Zsolt korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy a négyfős csapat 50 ezer eurós költségvetéssel vágott neki az útnak.

A 40 éves Török Zsolt természetesnek tartotta, hogy román színekben vág neki az útnak. Hozzáfűzte, felkérést kapott Kollár Lajostól, Erőss Zsolt mászótársától, hogy ősszel vegyen részt a 6856 méter magas Ama Dablam Himalája-csúcs meghódítására induló expedícióban is. Azon valószínűleg a magyar és a román zászló alatt fognak mászni.

Tavaly a magyar sajtó fokozott figyelemmel követte a Török Zsolt által vezetett romániai expedíciót, amely nem sokkal az Erőss Zsolt és Kiss Péter halálával végződő magyar Kancsendzönga-expedíció után sikerrel hódította meg a 8125 méter magas Nanga Parbatot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.