Felfüggesztett tárgyalások

Palesztína vs. Izrael: mi a következő lépés?

A lehetséges opciók között van, hogy a palesztin vezetés újabb nemzetközi szerződésekhez és szervezetekhez csatlakozik.

2014.04.25 02:33MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/meepoohfoto

A palesztin vezetés minden lehetséges válaszlépést meg fog vizsgálni, miután Izrael felfüggesztette a béketárgyalásokat - közölte csütörtökön Száeb Erekát palesztin főtárgyaló az AFP francia hírügynökséggel. Mahmúd Abbász elnök és a palesztin vezetés tagjai szombaton és vasárnap ülnek össze a ciszjordániai Rámalláhban, hogy a kialakult helyzetről, az izraeli-palesztin békefolyamat felfüggesztéséről és a két fő palesztin politikai erő, a Fatah és a Hamász kiegyezéséről tanácskozzanak.

A lehetséges opciók között van, hogy a palesztin vezetés újabb nemzetközi szerződésekhez és szervezetekhez csatlakozik. Az egymással rivalizáló világi Fatah és az iszlamista Hamász szerdán jelentette be, hogy heteken belül véget vet a politikai megosztottságnak és egységkormányt hoz létre. A palesztin egységkormány megalakulását a tervek szerint hat hónappal később - legkorábban decemberben - parlamenti és elnökválasztás fogja követni. Az izraeli politikai-biztonsági kabinet csütörtökön bejelentette, hogy a palesztinok kiegyezésére válaszul felfüggeszti a béketárgyalásokat és gazdasági szankciókkal fogja sújtani a Palesztin Hatóságot.

Izrael és a nyugati hatalmak terrorszervezetként tartják számon a zsidó állam elpusztítására felesküdött Hamászt. A csoport tagjai által elkövetett merényletekben az utóbbi két évtizedben izraeliek százai vesztették életüket. „Mahmúd Abbász a béke helyett szövetséget kötött egy gyilkos terrorszervezettel, amely Izrael elpusztítására hív fel. Egy olyan szervezettel, amelynek alapokmánya felszólítja a muzulmánokat, hogy harcoljanak, és öljék meg a zsidókat” - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

"Izrael nem egy adományozó ország, amely megvonhatja a pénzt (a palesztinoktól). Ez a pénz a miénk. A palesztin vagyonok befagyasztása lopás, kalózkodás, amelyet a nemzetközi közösségnek meg kell akadályoznia" - mondta Száeb Erekát palesztin főtárgyaló, aki azt is kijelentette, hogy a palesztinok számára most a megbékélés és a nemzeti egység a legfontosabb.

A közelmúltban már többször bejelentették egy palesztin egységkormány közeli létrejöttét, de az eddig sohasem vált valóra. A Ciszjordániát irányító Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) fő ereje, a Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász 2011-ben Kairóban egyezményt írt alá a két terület politikai megosztottságának felszámolásáról, de az abban foglaltak nagy része holt betű maradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.