"Az internet a CIA projektje"

Putyin leleplezte a nagy internet-összeesküvést!

Megdöbbentő állítással rukkolt elő az orosz hon legfőbb vezére.

2014.04.24 18:55MTI
Forrás: Wikipedia

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) projektjének nevezte az internetet, és azt ígérte, Oroszország érdekeit a világhálón keresztül is meg fogja védeni.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a Kreml mindent megtett annak érdekében, hogy szorosabb ellenőrzést szerezzen az internet felett, amelyet az országos tévécsatornákból kitiltott ellenzéki aktivisták nézeteik terjesztésére és tiltakozások szervezésére használnak.

Az orosz parlament kedden fogadott el egy, a világháló feletti hatósági ellenőrzést szigorító törvényt. Az új jogszabály előírja, hogy minden blogger, akinek a honlapját háromezernél többen keresik fel naponta, köteles regisztráltatni magát a médiafelügyeletnél (Roszkomnadzor) és fél évig minden adatot köteles megőrizni.

Ezzel párhuzamosan az elnökhöz közeli üzletemberek szerezték meg az ellenőrzést a posztszovjet térségben rendkívül népszerű, VKontaktye nevű orosz közösségi oldal felett.

Putyin - aki 1985 és 1990 között a kelet-németországi Drezdában dolgozott az orosz titkosszolgálat, a KGB felderítő tisztjeként - egy szentpétervári médiafórumon csütörtökön kijelentette, hogy az internet eredetileg egy "CIA-projekt" volt és fejlődésének továbbra is ez adja meg az irányt.

"Ahhoz, hogy szembeszálljunk ezzel a befolyással, Oroszországnak a világhálón is harcolnia kell az érdekeiért" - tette hozzá.

Egy orosz blogger amiatt panaszkodott Putyinnak, hogy az orosz piacot vezető Yandex internetes keresőoldal külföldi szervereket használ adattárolásra, és ez szerinte alááshatja Oroszország biztonságát. Válaszában az államfő a vállalatot korholta annak hollandiai bejegyzése miatt, amely mögött szerinte nem kizárólag adózási okok, "hanem egyéb megfontolások" is álltak.

Habár az elnök nem helyezett kilátásba konkrét intézkedéseket az ország egyik legsikeresebb IT-vállalatának számító Yandex ellen, a cég papírjai a hírre 5 százalékot vesztettek értékükből a legnagyobb amerikai elektronikus tőzsde, a Nasdaq csütörtöki nyitásakor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.