Izrael szerint összefogtak a terroristák

Izrael felfüggeszti a béketárgyalásokat a palesztinokkal

Az izraeli politikai-biztonsági kabinet a két fő palesztin politikai erő, a Fatah és a Hamász kiegyezésére válaszul felfüggeszti a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokat.

2014.04.24 18:45MTI
Forrás: Wikipedia

Az izraeli katonai rádió arról számolt be, hogy a testület hatórás rendkívüli ülése során arról is döntött, hogy gazdasági szankciókkal fogja sújtani a Palesztin Hatóságot.

Mahmúd Abbász a béke helyett szövetséget kötött egy gyilkos terrorszervezettel, amely Izrael elpusztítására hív fel. Egy olyan szervezettel, amelynek alapokmánya felszólítja a muzulmánokat, hogy harcoljanak, és öljék meg a zsidókat" - jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Jediót Ahronot című újság hírportálja, a Ynet szerint.

A Hamász több mint tízezer rakétát lőtt izraeli területre és soha nem szüneteltette terrorista tevékenységét Izrael ellen. Az Abbász és a Hamász közötti szövetséget olyan időben kötötték meg, amikor Izrael erőfeszítéseket tett a palesztinokkal folytatott tárgyalások előmozdítására" - tette hozzá.

A hivatalos közlemény szerint a kabinet egyhangúlag úgy határozott este, hogy az izraeli kormány nem folytat tárgyalásokat a palesztin kormánnyal, amely a Hamász terrorszervezetre támaszkodik, és Izrael elpusztítására szólít fel. Emellett Izrael többféle választ ad a Palesztin Hatóság egyoldalú lépésére."

A kabinet elhatározta, hogy nem buktatja meg a Palesztin Hatóságot, de abbahagyja vele a tárgyalásokat, és fájdalmas gazdasági szankciókat hoznak ellenük. Eddig figyelmeztetések voltak a gazdasági ellenakciókról, most végrehajtják azokat" - közölte egy illetékes. Izrael támadni fogja a nyilvánosság előtt a Fatáh és a Hamász kiegyezését.

A tízes tévécsatorna csatorna híradása szerint egyhangú döntés született a megbeszélések végén, noha az ülés során voltak keményebb határozatot sürgető hangok, különösen Naftali Bennet, a jobboldali nacionalista Bájt Hajehud (Zsidó haza) párt elnöke részéről.

A Ynet szerint a kabinet rendkívüli ülésén elsőként biztonsági összefoglalót ismertettek a miniszterekkel, majd megvitatták az Izrael álláspontját legjobban tükröző propaganda eszközeit. Elhatározták Mahmúd Abbász nevének befeketítését a nemzetközi médiában, például Oszama bin Ládennel való összekapcsolását a nyugati hírközlésben. A cél annak bebizonyítása lesz, hogy Abász nem partner a békéhez, inkább köt egyezményt egy iszlamista terrorszervezettel, mint Izraellel.

Egy a Ynetnek nyilatkozó kormányzati tisztviselő szerint az izraeli vezetést meglepte a Gázában bejelentett megegyezés. Mahmúd Abbásznak a Hatóságot feloszlató fenyegetését próbáltuk megakadályozni, ezzel foglalkoztunk közösen az amerikaiakkal" - mondta. A hírszerzés nem értesítette a politikusokat a Hamász és a Hatóság közti tárgyalásokról. Ez egyszerűen baki, nem tudtunk róla, mi történik" - tette hozzá.

Az egymással rivalizáló világi Fatah és az iszlamista Hamász szerdán jelentette be, hogy heteken belül véget vet a politikai megosztottságnak és egységkormányt hoz létre. A palesztin egységkormány megalakulását a tervek szerint hat hónappal később - legkorábban decemberben - parlamenti és elnökválasztás fogja követni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.