Tüntetés Hedvig mellett

A szlovákok már bánják a Malina Hedvig ügyet

Szlovákia külpolitikai érdekeit is megsértették azok, akik arra kényszerítették Zsák Malina Hedviget, hogy külföldön keressen menedéket.

2014.04.24 14:55MTI
Forrás: Wikipedia

Frantisek Sebej, aki a Most-Híd párt képviselője, ezt azon a sajtótájékoztatón mondta el, amelyet Lucia Zitnanskával, a párt másik képviselőjével együtt tartott a Zsák Malina Hedvig melletti - a jövő hétre tervezett - tüntetés kapcsán. Mindkét képviselő hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartják, hogy Zsák Malina Hedvig ellen vádat emeltek hamis tanúzás miatt.

A szlovák főügyészség április 2-án emelt vádat a fiatal nő ellen, akit vallomása szerint 2006-ban Nyitrán még diáklányként azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán. A vádemelést azzal indokolták, hogy Hedvig megveretése ügyében a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt az időközben Magyarországra költözött nő vallotta. A vádemelés kapcsán és a szlovákiai igazságszolgáltatásban uralkodó állapotok miatt a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet április 30-ra Hedvig melletti támogató tüntetést hirdetett meg.

Frantisek Sebej szerint az egykori nyitrai diáklány "xenofób támadás" áldozatává vált, és nem férhet kétség ahhoz, hogy megveretése úgy zajlott le, ahogy azt a lány leírta. Hozzátette: az, amilyen "brutális mértékben" Hedvig lelki épségét és emberi jogait az állami intézmények megkárosították, "még a szlovákiai viszonyok között is példátlan." Megjegyezte: azok, akik a nőt arra kényszerítették, hogy "szabadságát és családját féltve" felvegye egy másik ország állampolgárságát és ott keressen menedéket, külpolitikai szempontból Szlovákia érdekeit is megsértették.

A vádemelés ellen korábban már több felvidéki magyar szervezet és a Szlovákiai Helsinki Bizottság is tiltakozott, alaptalannak nevezve a nő ellen felhozott vádat. A magyar külügyminisztérium megdöbbenését fejezte ki a vádemelés miatt és bejelentette: Magyarország konzuli védelmet fog biztosítani az eljárás további szakaszaiban Zsák Malina Hedvignek, aki tavaly decemberben vette fel a magyar állampolgárságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.