Álújságírók és érdemtelenek

Több mint tizennégyezer újságíró igazolványt érvénytelenítettek Kínában

A médiamunkási szerepben tündöklés régi problémája a kínai közéletnek, évek óta feltűnnek olyanok, akik fenyegetik, zsarolják kiszemelt áldozataikat.

2014.04.23 10:29MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Az elmúlt év elejétől összesen 14 455 újságíró igazolványt érvénytelenített a kínai médiafelügyelet - tájékoztattak szerdán Pekingben.

Az igazolványok birtokosai vagy nem voltak riporterek, csak annak adták ki magukat, esetleg illegális kiadványoknak dolgoztak, vagy érdemtelenné váltak a használatukra.

Az álújságírók, illetve az újságírói szereppel visszaélők ellen indított országos kampány során 216 törvénytelenül működő lapra, magazinra bukkantak az ellenőrök, s közülük 76 működését már felfüggesztették - számolt be a főhatóság. A már kinyomtatott újságokból összesen másfél millió példányt koboztak el.

Eddig 258 kapcsolódó bűnügyben indítottak eljárást - áll a dokumentumban.

A médiamunkási szerepben tündöklés régi problémája a kínai közéletnek, évek óta feltűnnek olyanok, akik fenyegetik, zsarolják kiszemelt áldozataikat, helyi politikusokat, vállalati vezetőket azzal, hogy lapjuknál, weboldalukon leleplezik a visszaéléseiket, ha nem fizetnek nekik.

A központi korrupcióellenes kampány egyeseket arra sarkallt, hogy magukat tényfeltáró riporternek kiadva embereket "terepre menjenek", majd annak fejében, hogy a cikkek közlésétől elálljanak, pénzt kérjenek.

A zsaroló újságírók mellett továbbra sem ritka jelenség, hogy a pozitív hangvételű beszámolókért kérnek pénzt. A médiafelügyelet már korábban a lakosság számára külön internetes csatornákat nyitott és forródrótot hozott létre, hogy a szabálytalanságokat, visszaéléseket, vagy azok gyanúját bárki bejelenthesse.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.