Házkutatást tartottak a komp üzemeltetőjénél

Kompbaleset - százötvenre emelkedett a halottak hivatalos száma

Százötvenre emelkedett a múlt heti dél-koreai kompbaleset halálos áldozatainak hivatalos száma szerdán, miután a nap folyamán több mint harminc holttestet hoztak a felszínre búvárok a hajóból.

2014.04.23 09:10MTI
Forrás: YouTube

Ezzel párhuzamosan a hatóságok házkutatást tartottak a komp üzemeltetőjénél, és vizsgálatot indítottak egy hajózásbiztonsági ügynökséggel szemben.

152 embert hivatalosan továbbra is eltűntként tartanak nyilván, bár arra nincs remény, hogy közülük bárki is életben legyen egy héttel a katasztrófa után. A balesetet 174-en élték túl.

A hajó 476 utasa közül 323 egy anszani középiskola diákja volt, a gyerekek nagyjából kétharmada életét vesztette. A hatóságok szerdán arról számoltak be, hogy Anszan városában már megteltek a halottasházak.

A még eltűntként nyilvántartott áldozatok hozzátartozói a katasztrófa színhelyéhez közeli Dzsindo szigetén várják az elkerülhetetlen rossz hírt, ott, ahol a holttesteket partra hozták.

A komp 29 fős legénységéből 22-en élték túl a balesetet, közülük szerdáig már kilenc embert őrizetbe vettek a hatóságok. Őket gondatlansággal, valamint a mentéssel és a segítségnyújtással kapcsolatos szabályok megsértésével vádolják.

Azt még továbbra sem tudni, hogy pontosan mi okozta a katasztrófát, de egyes jelentések szerint a hajó egy éles 180 fokos kanyart vett, mielőtt megdőlt és süllyedni kezdett.

A balesettel kapcsolatban a dél-koreai ügyészség szerdán házkutatást tartott a hajót üzemeltető - és súlyos adósságokkal rendelkező - Csonghedzsin Marine cég incsoni központjában, húsz másik, azzal kapcsolatban álló vállalkozásnál, valamint a hajó tulajdonosának otthonában is.

A kompot birtokló Ju Bjung Unt egyebek mellett sikkasztással, valutakereskedelemmel és adócsalással gyanúsítják. Az ügyészség szerint Ju és családja mintegy 240 milliárd vonos (51 milliárd forint) vagyont rejtegetett a hatóságok elől külföldön.

A Csonghedzsin Marine tulajdonosai - Ju Bjung Un fiai - szerdán közleményben kértek bocsánatot és vállaltak felelősséget a történtekért.

"Teljes felelősséget vállalunk a balesetért, és mindent meg fogunk tenni, hogy enyhítsük az áldozatok és a gyászoló családok fájdalmát" - írták.

Ezzel párhuzamosan Puszan városában vizsgálat indult az ellen a nonprofit szervezet ellen, amely a kormány megbízásából a dél-koreai hajók biztonsági ellenőrzését végzi.

A hatóságok továbbá a teljes hajózási szektor átvilágítására készülnek, miután a baleset kapcsán felmerült, hogy számos biztonsági előírást rutinszerűen megszegtek egyes hajózási cégek, illetve hogy gyakran kenőpénzek fejében eltussolták a hajók ellenőrzését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.