Túszokat is ejtettek

Kalózok fosztottak ki egy tankerhajót a Malaka-szorosban

Kalózok rövid időre megszálltak egy olajszállító hajót Malajzia partjai közelében a Malaka-szorosban kedden.

2014.04.23 08:19MTI
freedigitalphotos.net/James Barker

A hajó rakományának egy részét elrabolták, a legénység három tagját pedig túszul ejtették. A maláj hatóságok szerint a lőfegyverrel és nádvágó késsel felfegyverkezett hat kalóz helyi idő szerint éjjel egy órakor egy motorcsónakon közelítette meg a Malajzia partjaitól 16 tengeri mérföldre haladó hajót.

A fedélzetre jutva a kalózok megkötözték a legénységet, majd mintegy öt és félmillió liternyi dízelolajat szivattyúztak át a tankerből két másik, a közelben várakozó hajóra. Néhány órával később, a legénység három indonéz tagját magukkal hurcolva távoztak.

A japán tulajdonú, de egy szingapúri cég által bérelt Naninva Maru 1 nevű tanker Mianmarból tartott Szingapúrba, amikor megtámadták. Az eset megfigyelők szerint ismét aggodalmakat keltett az Indiai-óceánt a Dél-kínai-tengerrel összekötő Malaka-szoros biztonságosságával kapcsolatban.

A szűk szoros az Ázsia, illetve Európa és a Közel-Kelet közötti tengeri kereskedelem legrövidebb útvonala, ott halad át a világ tengeri olajszállítmányainak mintegy negyede.

Az elmúlt három évben a szingapúri hatóságok szerint évente 12-20 kalóztámadás történt a Malaka-szorosban, szemben a 2000-ben regisztrált 220 esettel. Ugyanakkor a kisebb tengeri rablások száma az utóbbi években növekedést mutatott Délkelet-Ázsiában, elsősorban Indonézia partjai közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.