Nem sikerült megállapodniuk a vasutasoknak

Spontán sztrájk miatt két órára leálltak a vonatok Romániában

A vasutasok spontán sztrájkja miatt szerda reggel hét órától (magyar idő szerint hat órától) két órára leálltak a vonatok Romániában.

2014.04.23 07:02MTI
freedigitalphotos.net/samurai

A munkabeszüntetés mintegy négyszáz személyvonatot és kétszáz tehervonatot érint. A személyvonatok a hét óra után elsőként elért állomáson álltak le.

A vasutasok az ellen tiltakoznak, hogy nem sikerült megállapodniuk az újabb kollektív munkaszerződés kereteiről - közölte a Mediafax hírügynökség.

Gheorghe Fratica, az egyik vasutas szakszervezet vezetője a hírügynökségnek azt mondta, a spontán munkabeszüntetéssel a vasutasok arra szeretnék felhívni a kormányzat figyelmét, hogy az ágazatban hat éve nem volt fizetésemelés.

És arra is, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások egy újabb kollektív munkaszerződés megkötéséről - tette hozzá. A szakszervezetek és a munkáltató legutóbb kedden tárgyaltak a munkaszerződésről, de nem tudtak megállapodni.

Szerda délután tartják a következő tárgyalási fordulót, amelyen a szaktárca vezetője is részt vesz. A mozdonyvezetők szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy spontán munkabeszüntetésről van szó, azt nem a szakszervezetek kezdeményezték.

A vasutasok nemcsak a számukra ajánlott béreket tartják elfogadhatatlannak, hanem azt is, hogy meg akarják vonni tőlük az ingyenes vasúti közlekedés jogát. Amiatt is tiltakoznak, hogy a kollektív szerződés hiánya a teherszállítási ágazatban 2500 vasutas elbocsátásához vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.