"Kihagyhatatlan" alkalom a zsebesek számára

Özönlenek a tolvajok Rómába

De miért, és főképp: mit lehet tenni ellenük?

2014.04.22 16:55MTI
Forrás: Wikipedia

A milliós zarándoktömeggel a tolvajok is Rómába érkeznek - figyelmeztettek az olasz főváros hatóságai a XXIII. János és II. János Pál április 27-i szentté avatása előtti napokban.

A kettős szentté avatás főpróbájának számító vasárnapi húsvéti szentmisére a Szent Péter térre igyekvőket terelő rendőrök folyamatosan arra figyelmeztették az embereket olaszul és angolul is, hogy táskáikat és hátizsákjaikat tegyék előre. Ne a vállukon és a hátukon hordják őket, mivel így megkönnyítenék a zsebtolvajok dolgát.

Róma városa megtelt zarándokokkal és turistákkal. A szentté avatás mellett sokan érkeztek az olasz fővárosba az április 25-i nemzeti ünnep miatti hosszú hétvégére, valamint a május elsejei római könnyűzenei koncertre is milliós tömeget várnak. A becslések szerint a következő tíz napban több mint 3 millió ember lepi el Róma központját.

Ennyi ember egyszerre egy helyen, ráadásul zsúfoltan, "kihagyhatatlan" alkalom a zsebesek számára - figyelmeztetett a római rendőrparancsnokság a Corriere della Sera napilap keddi római kiadásában. Hatósági információk szerint az olasz és külföldi tolvajok jól szervezett csapatai már megérkeztek Rómába: kelet-európai, dél-amerikai, afrikai zsebesekről van szó.

Az aggodalmakat támasztja alá az is, hogy év eleje óta már több mint 300 zsebtolvajt tartóztattak le Róma turista-övezeteiben, ami rekord fogásnak számít. A rendőrség szerint ez csak a jéghegy csúcsa.



A zsebesek elsősorban a Szent Péter téren és a Vatikán környékén dolgoznak, de vonzza őket az összes római turistalátványosság a Colosseumtól a Spanyol-lépcsőig. Megugrott a zsebtolvajok száma a római metrón és buszokon is. A tömegközlekedési eszközökön több száz civil ruhás rendőr teljesít szolgálatot a turisták védelmében.

A zsebesek elleni akcióterv Barack Obama amerikai elnök március 27-i római látogatásával lépett életbe. A Róma belvárosát pásztázó több mint 2000 tévékamera mindegyike napi huszonnégy órában dolgozik a bűnözők kiszűrésére. Átfésülték azokat a jól ismert római lakásokat és raktárokat is, ahol a lopott árut szokták felhalmozni. Megerősítették a biztonsági ügyeletet a római vasúti pályaudvarokon, a távolsági buszállomásokon és a Róma környéki autósztrádák pihenőhelyeinek parkolóiban is. Rómában több mint 3000 rendőr felügyeli a zarándokok és turisták biztonságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.