Nem lesz többé olcsó cipőnk?

Óriássztrájk Kínában

Egy hete tart az elmúlt évek legnagyobb munkássztrájkja Kínában.

2014.04.22 16:45MTI
Forrás: Youtube

Több mint egy hete tart és immár egy másik gyárra is átterjedt a legnagyobb márkás cipőket gyártó, dél-kínai Tungkuangban lévő Jüe Jüen cég dolgozóinak sztrájkja - számolnak be független munkajogi szervezetek.

Az eseményekről legelőször hírt adó China Labour Bulletin (CLB) hongkongi munkajogi szervezet szerint a dolgozók és munkaadóik közti vita április elejétől tart, a sztrájk ugyanakkor csak a múlt hét elején kezdődött. A munkavállalók szerint a tungkuangi cég a törvényeket megszegve nem fizeti a munkások nyugdíját, társadalombiztosítási hozzájárulásukat, egészségügyi biztosításukat és lakhatási támogatásukat.

Jogaik kiköveteléséért több tízezren vonultak a múlt hét során a dél-kínai város utcájára, a China Labour Watch (CLW) amerikai munkajogi szervezet szerint egyes napokon számuk a 30 ezret is elérte, ami a kínai demonstrációk elmúlt évekbeli történetének legnagyobb megmozdulásává teszi a tüntetést.

A feleknek a múlt héten nem sikerült megegyezniük, a többek közt a Nike-nak és az Adidas-nak is beszállító cég az elmaradt juttatásokat továbbra sem hajlandó kifizetni. A vállalat új társadalombiztosítási struktúrát ígért és a lakhatási támogatások emelését kínálta májustól kezdődően - írja a Hszinhua hírügynökség.

A munkabeszüntetés közben a cég szomszédos Csianghszi tartományban lévő gyáregységére is átterjedt, itt hétfőn kétezren nem vették fel a munkát - írja az Oriental Daily hongkongi napilap. A tüntetés a CLB szerint kedden is folytatódott, s egyelőre nincs kilátásban a megállapodás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.