Még több fegyvert, még több tankot

A svédek tartanak az oroszoktól

A svéd kormány jelentősen emelné a védelmi kiadásokat a következő évtizedben, a növekvő orosz fenyegetésre hivatkozva.

2014.04.22 15:05MTI
Forrás: Wikipedia

A jobbközép kormány 2024-ig fokozatosan emelné a védelemre fordított forrásokat, több vadászgépet és tengeralattjárót vásárolna, továbbá megerősítené a svéd katonai jelenlétet a Balti-tenger térségében. A kormánykoalíciót alkotó négy párt vezetői egy svéd napilapban megjelentett cikkükben közölték: a 2015-ös költségvetés összeállításakor a védelmi kiadások komoly növelését fogják indítványozni.

Svédország a hidegháború vége óta folyamatosan csökkentette védelmi kiadásait, de a kormánykoalíció szerint Oroszország már 2009 óta egyre nagyobb fenyegetést jelent. Az ukrajnai helyzetre utalva a pártvezetők kijelentették: a jelenlegi események, Oroszország lépései is alátámasztják ezzel kapcsolatos félelmeiket.

A Krím annektálása a legsúlyosabb, a Nyugatot érintő válsághelyzet a kommunizmus bukása óta - tették hozzá.

A kormány évente 5,5 milliárd svéd koronával (190 milliárd forint) tervezi emelni a védelmi kiadásokat. Ezt az összeget egyebek mellett más területek forrásainak csökkentésével, az adókerülésért kiszabott büntetések emelésével és az Oroszországgal folytatott környezetvédelmi projektek forrásainak szűkítésével teremtenék elő.

A svéd kormány a korábban tervezett 60 helyett 70 vadászgépet venne, valamint vásárolna két új tengeralattjárót és felújítana három régebbit.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt mindemellett a svéd védelmi ipar kapacitásainak növelését követeli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.