Légvédelem

Rendkívül ritka képességű rakétája van az oroszoknak

Az új fegyver döbbenetes pontossággal likvidált három manőverező légi célpontot. A tömeggyártást már be is indították és tovább is fejlesztik a föld-levegő rakétát.

2014.04.22 07:00ma.hu

Rendkívül ritka képességű, a Tor fegyverrendszerhez kifejlesztett és célpontját akár közvetlen találat útján is megsemmisíteni képes légvédelmi rakétát mutattak be Oroszországban - írta az RT.com híre alapján a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred zászlósa.

"A továbbfejlesztett Tor-M2 légvédelmi rakéták tesztjei bebizonyították, hogy képesek bámulatos pontossággal megsemmisíteni a célokat" - nyilatkozta az orosz fegyvergyártó Almaz-Antey képviselője. A modern légvédelmi rakétarendszer célmegsemmisítési képessége határainak kitolását célul kitűző Almaz-Antey a Vympel NPO vállalattal együtt fejlesztette ki az új 9M338 föld-levegő rakétát. A képeket megnézheti itt >>>

A Tor-M2 lévédelmi rakétarendszerrel végrehajtott teszt során az új fegyver rendkívüli pontosságot mutatott és három, részére kijelölt manőverező légi cél esetében ért el telitalálatot. "Öt rakétát indítottunk öt, nagyon nehéz célpontnak minősülő, nagy manőverező képességű Saman célanyagra és a célok közül a 9M338 rakéták három esetében is telitalálatot értek el" - nyilatkozta Szergej Druzsin, az Almaz-Antey kutató-fejlesztő részlegének vezetője.

Druzsin egyedülállónak nevezte az eredményt miközben hozzátette: a másik két célt a felrobbanó robbanófejekből szétrepülő repeszek semmisítették meg. A légi célok megsemmisítésének ezen módozata megmutatja, hogy milyen módon működnek immár a legmodernebb légvédelmi rakétarendszerek: garantált közvetlen találatokat érnek el olyan manőverező rakétákon, melyek eddig kijátszották a legmodernebb katonai technológiát is. "A kiemelkedően teljesítő 9M338 egy nagyon kemény és hosszú munka eredménye" - jelentette ki Druzsin.

Hivatalos források szerint a továbbfejlesztett Tor-M2 rendszer és a 9M338 rakéták tömeggyártását az állami hatóságok már jóvá is hagyták. A Tor-M2 fejlesztése azonban nem állt le, a gyártó vállalat szeretné elérni, hogy az eszköz képes legyen menet közben is rakétát indítani, kiküszöbölve az ehhez jelenleg szükséges 2-3 másodpercnyi megállási időt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.